Ameriški general slovenskih korenin Frank Gorenc na obisku v Sloveniji

by Urednik

GENERAL GORENC OBISKAL 15. POLK VOJAŠKEGA LETALSTVA SLOVENSKE VOJSKE

General Gorenc se je mudil na dvodnevnem uradnem obisku v rodni domovini, kjer se je v petek, 8. novembra, v Ljubljani sestal z vodilnimi možmi slovenskega obrambnega sistema. Ob tej priložnosti je bila novinarska konferenca na obrambnem ministrstvu – videoposnetek na koncu prispevka. V soboto je obiskal 15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske v Cerkljah ob Krki.

General Frank Gorenc je od začetka letošnjega  avgusta  poveljnik letalskih sil zveze NATO v letalskem oporišču Rammstein v Nemčiji. Ta funkcija združuje tudi poveljevanje Ameriškim letalskim silam v Evropi in Afriki.

V soboto je bil Frank Gorenc gost pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, kar si lahko ogledate v fotogaleriji spodaj. Predstavili so mu zmogljivosti zračne komponente Slovenske vojske in potencialne možnosti za sodelovanje tako z ameriškimi kot Natovimi zračnimi silami. Kot je bilo razbrati, naj bi bila osrednja tema slovenske predstavitve potencial za usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja (podpore iz zraka), t.i. JTAC (Joint Terminal Attack Controller). Poročali smo že, da so se letos slovenski piloti in usmerjevalci podpore iz zraka usposabljali na Češkem, kjer so na vojaški vaji “RAMSTAIN ROVER 2013” preskusili delovanje v mednarodnem okolju.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska

VIDEO: General Frank Gorenc na novinarski konferenci MORS

Povezani članki