Amfibijsko reševalno vozilo humdinga

by Urednik

Amfibijsko vozilo humdinga za reševanje

Podjetji Gibbs Amphitrucks in ST Kinetics sta predstavili zamisel za novo manjše amfibijsko vozilo humdinga, ki bo namenjeno za reševanje in humanitarne naloge, ima pa tudi potencial za uporabo v vojaške namene in varnostne službe.

Reševalna različica amfibijskega vozila bo nadgradnja vozila humdinga, ki ga podjetje Gibbs razvija že zadnjih 15 let. Opremljeno bo z reševalno opremo, verjetno pa tudi s sistemi za varnostne službe.

Amfibijsko vozilo humdinga je zasnovan tako, da omogoča hiter prehod s kopenskega načina v vodnega ter ponuja skoraj udobno potovanje tako na kopnem kot v vodi. Humdinga ima na zadnjem delu prostor za tovor, ki pa se ga lahko hitro spremeni v prevoz potniške namene, zato je idealno prevozno sredstvo za prihod na mesto nesreče na težje dostopnih območjih. Na cesti lahko doseže hitrost  do 100 km/h, v vodi pa do 50 km/h.

Že pred leti je podjetje Gibbs začelo sodelovanje s Lockheed Martinom pri razvoju dveh manjših vojaških amfibijskih vozil Expeditionary in Riverine, vendar zaenkrat rezultati tega še niso znani. Podjetji sta objavili koncepta vozil, ki so ju predstavili na spodnjih fotografijah.

Pripravil: A. Knific, foto: Gibbs, Fast Amphibians

VIDEO: Amfibijsko vozilo Gibbs humdinga

Povezani članki