Bo Irak prosil Rusijo, da pomaga “pregnati” Turško vojsko?

by Urednik

TURČIJA NAJ BI NA SEVER IRAKA POSLALA 130 VOJAKOV BREZ DOVOLJENJA IRAŠKIH OBLASTI

Iz Iraka prihajajo nove obtožbe na račun Turčije. V petek 4. decembra 2015 naj bi Turčija v bližini mesta Mosul v severnem Iraku poslala 130 vojakov, ki naj bi domnevno usposabljali pripadnike Peshmerge za boj proti pripadnikom Islamske države oz. Daesh-a.

Poleg vojakov (omenja se št. 130-150) je Turška vojska poslala še 20 do 25 tankov na območje Bashiqa v bližini Mosula, ki velja za glavno središče ISIS-a v Iraku, poročajo turški mediji.

Iraške oblasti so dan za tem napotitev Turške vojske že označili za resno kršitev iraške suverenosti, saj niso izdali dovoljenja za njihov prihod. V Bagdadu zato že razmišljajo, da bi prosili Rusijo za pomoč in grozijo z rusko vojaško operacijo, če turški vojaki ne bodo takoj zapustili Iraka.

V zadnjem času se je v javnosti pojavil nov têrmin za islamske skrajneže in sicer Daesh, ki je kratica za al-Dawla al-Islamiya al-Iraq al-Sham (Islamska država v Iraku in Levantu).

“Mi lahko kmalu prosimo Rusijo za neposredno vojaško posredovanje v Iraku v odgovor na turško invazijo in kršenje iraške suverenosti,” je povedal iraški poslanec Hakim al-Zamili, vodja iraškega  parlamentarnega odbora za varnost in obrambo. Ob tem je dodal, da se bodo za to potezo odločili, če turški vojaki takoj ne zapustijo Iraka in dodal, da Turčija o napotitvi vojakov na sever njihove države ni obvestila iraške vlade.

Iraški premier Haider Abadi je že pozval Ankaro, naj nemudoma umakne svoje sile iz province Ninive, vključno s tanki in topništvo. Iraški predsednik Fuad Masum je turško dejanje označil kot kršitev mednarodnega prava in pozval Ankaro, naj se vzdrži podobnih dejavnosti v prihodnosti, poročajo iraški mediji.

Po izjavah iraških oblasti ima Irak zadostne vojaške zmogljivosti, da osvobodi ozemlje, ki ga je skupina skrajnežev ISIS-a zasedela po juniju 2014. Ob tem dodajajo, da bodo vsakega, ki krši suverenost Iraka, obravnavali enako, kot obravnavajo Daesh.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki