Časovni načrt za dobavo lahkega jurišnika za USAF

by Urednik

NOVO LAHKO JURIŠNO LETALO ZA AMERIŠKE LETALSKE SILE

Ameriške letalske sile (USAF) so 6. avgusta 2018 napovedale, da nameravajo formalno priklicati predloge iz omejenih virov in dodeliti eno pogodbo za proizvodnjo lahkih jurišnih letal.

USAF je izdal zahtevo za predloge v decembru lani, septembra 2019 pa bo objavil zmagovalca natečaja. Kot navajajo, sta edino Sierra Nevada Corp. in Textron Aviation proizvajalca, ki izpolnjujeta vse časovne okvire iz natečaja USAF.

SNC in Textron Aviation sta sodelovali tudi na natečaju za poskusno lahko jurišno  letalo OA-X, ki se je začel v maju in zatem zaključil že v začetku julija po smrtni nesreči 22. junija, v kateri je umrl mornariški pilot Christopher Short v nesreči z Embraer/SNC-jevim turbopropelerskim jurišnikom A-29 super tucano na letalskem vadbišču Red Rio Bombing Range. Za izbor OA-X se je prav tako potegoval Textron Aviationov lahki jurišnik AT-6  wolverine.

Ob omenjenih dveh letalih se za izbor novega ameriškega lahkega jurišnika poteguje še češki proizvajalec Aero Vodochody (skupaj z Izraelci), ki je ambicijo napovedal na julijskem letalskem salonu v Farnboroughu in ponudil reaktivnega  jurišnika F/A-259 striker. Po trditvah nekaterih iz nadzorne agencije za ameriške vojaške dobave, pa USAF o nabavi novega lahkega jurišnika ne misli najbolj resno.

Obširno smo o tem pisali v Reviji Obramba 5/2016 v prispevku Pentagonov lahki jurišnik/letalo za podporo – KAKŠNO BO PRIHODNJE AMERIŠKO PROTIVSTAJNIŠKO LETALO, o češko-izraelskih prizadevanjih za novega ameriškega lahkega jurišnika pa v članku Češko-izraelsko moštvo želi sodelovati na natečaju za lahko jurišno letalo ZDA v Reviji Obramba 8/2018.

Pripravil: B. Knific, foto: Aero Vodochody

Povezani članki