Indija preklicala naročilo južnokorejskih vojaških ladij

by Urednik

INDIJSKA MORNARICA OSTAJA BREZ MINOLOVCEV

Indija je preklicala nakup 12-ih južnokorejskih bojnih ladij – minolovcev, ki so jih na dobrih 5,1 milijarde dolarjev vrednem razpisu izbrali leta 2015. Z ladjedelnico Goa se namreč niso uspeli dogovoriti o primerni ceni (za prenos tehnologije).

Indijsko obrambno ministrstvo je že leta 2005 začelo načrtovati nakup novih ladij (takrat kar 24) za iskanje in uničevanje podvodnih min (program MCMV) ter izbrali italijansko ladjedelnico Intermarine, zaradi sumov o podkupovanju in drugih nepravilnostih pa so nakup preklicali leta 2014. Nato so februarja 2015 na razpisu za gradnjo 12 novih minolovcev izbralo ladjedelnico Goa iz Južne Koreje. Z novimi plovili so v floti Indijske mornarice želeli nadomestiti 12 odsluženih sovjetskih minolovcev razreda pondicherry/karwar, saj načrtujejo še zadnje štiri upokojiti v letu 2018. Po prvotnih načrtih naj bi prvega minolovca v Južni Koreji in Indiji začeli graditi v aprilu 2018, vseh 12 plovil pa bi bilo dobavljenih v leti 2021 do 2026.

Pogajanja za 12 novimi ladij iz južnokorejske ladjedelnice za Indijsko mornarico za približno 5,1 milijarde ameriških dolarjev so se končala na zadnji stopnji – zapletlo se je pri finančnih podrobnostih naročila minolovcev. Podobno odpoved naročila je v začetku leta 2018 za izraelske protitankovske vodene izstrelke spike v vrednosti 500 milijonov dolarjev.

Kako bo Indijska mornarica zakrpala veliko vrzel – pomanjkanje minolovcev – zaenkrat še ni znano. Indijska vlada naj bi se sedaj poskušala pogajati za (naj)nižjo ceno, tako pri južnokorejski ladjedelnici Goa, kot tudi pri italijanski Intermarine.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki