Izrael daje Jordaniji 16 helikopterjev AH-1 cobra za boj z Islamsko državo

by Urednik

JORDANIJA DOBIVA DODATNIH 16 JURIŠNIH HELIKOPTERJEV

Kot del mednarodnih prizadevanj za preprečevanje širjenja samooklicane Islamske države (ISIS/ISIL) je Izrael dal Jordaniji 16 presežnih jurišnih helikopterjev AH-1 cobra, s katerimi bo Jordanska vojska lahko preprečila skrajnežem prestop meje.

Dobava pa je zanimiva iz več vidikov. Ko je Izrael v letu 2014 želel jurišne helikopterje AH-1 cobra prodati Nigeriji (Washingtona ugovor je bil zaradi pomislekov o varstvu nigerijskih civilistov pri izvajanju vojaških operacij), so ZDA (kot proizvajalec) blokirale to prodajo, medtem ko naj tokrat v duhu skupnega boja proti Islamski državi ne bi bilo težav z izraelsko potezo.

Pojavljajo pa se tudi namigovanja, da naj bi Jordanija helikopterje AH-1 cobra uporabila za rezervne dele, saj v svoji oborožitvi že ima 25 helikopterjev tega tipa in jih tako ne bodo neposredno uporabljali za varovanje svojih meja.

Izraelska vojska je imela v svoji oborožitvi dve eskadrilji oz. več kot 30 bojnih helikopterjev Bell AH-1 cobra vse od 1970-ih in jih uspešno uporabila že v Libanonski vojni (1982). Izrael se je odločil kobre upokojiti leta 2013 zaradi ekonomskih razlogov, ob tem da imajo še vedno več kot 40 helikopterjev Boeing AH-64 apache.

Pripravnik: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki