Katere ruske enote in oborožitveni sistemi ostajajo v Siriji?

by Urednik

RUSKA VOJSKA BO ŠE NAPREJ PRISOTNA V SIRIJI

Rusija iz sirske baze Hmeymim umika več kot polovico lovcev in lovskih bombnikov, ostali pa bodo sistemi zračne obrambe in vojna mornarica v Sredozemlju, sporočajo ruski vojaški analitiki. Kljub umiku glavnine sil pa Oborožene sile Ruske Federacije nadaljujejo z bombardiranjem položajev pripadnikov Islamske države in al Nusre. 

Rusi so zmanjšali število bojnih poletov, slednje pa izvajajo večinoma ponoči. Premirje v Siriji se namreč ne nanaša na skupine, ki jih Rusija in mednarodna koalicija na čelu z ZDA obravnavajo kot teroristične. Rusko vojno letalstvo nadaljuje s selektivnim bombardiranjem položajev pripadnikov Islamske države (Daesh), je stanje komentiral Viktor Murahovski, glavni urednik časopisa »Arsenal Otečestva« in član Ekspertnega sveta vojaškoindustrijske komisije Ruske Federacije.

 V Siriji so imeli Rusi skupaj 60 lovcev in jurišnih letal (Su-30SM, Su-34, Su-24, Su-25), polovico teh umikajo, morda celo dve tretjini. Število ruskih vojakov v Siriji se ne bo veliko zmanjšalo, saj je potrebno zavarovati in oskrbovati bazi, kjer so nameščene enote Ruske federacije, to sta letalska baza Hmeymim in pomorska baza Tartus.

Po besedah Murahovskega ostajajo v Siriji v polni sestavi helikopterji Mi-8 ter Mi-24 za izvajanje reševalnih in taktičnih operacij. Prav tako ostajajo vojaški svetovalci, ki pomagajo Sirski vojski v boju proti pripadnikom Islamske države. V poni sestavi ostajajo enote s sistemi zračne obrambe z raketnimi sistemi S-400, buk-M3, tor-M2 in pancir-S1. V vzhodnem Sredozemlju  ostajajo še naprej ladje Vojne mornarice Ruske Federacije, ki jih bodo redno menjali. Ruska mornarica ima nalogo nadzora in opazovanja delovanja pripadnikov Islamske države, obenem pa tudi ladij vojnih mornaric članic zveze NATO, ki priplujejo v Rdeče morje z manevrirnimi  raketami tomahawk in SM-3.

Moskva spodbuja mirovni proces in ravna enako kot ZDA v Afganistanu, torej je obdržala svoja oporišča in sredstva za njihovo obrambo, še dodaja  ruski vojaški analitik, komentator agencije TASS, rezervni polkovnik Viktor Litovkin.

Pripravil: B. Knific, foto:

VIDEO: Prva ruska bojna letala na poti iz Sirije proti Rusiji

Povezani članki