FOTO: Na Kitajskem opazili nadgrajeno različico tanka type 96

by Urednik

NOVA IZBOLJŠANA RAZLIČICA TANKA TYPE 96 ZA KITAJSKO VOJSKO ALI IZVOZ?

Na Kitajskem so ljubitelji oborožitvenih sistemov med prevozom po cestah uspeli fotografirati nadgrajeno različico kitajskega glavnega bojnega tanka type 96A (ZTZ96A), ki se lahko pohvali z novim motorjem, podvozjem in sistemom za nadzor ognja. Kitajski viri trdijo, da so novi tank poimenovali type 96B (ZTZ96B).

Kitajci so novi glavni bojni tank ZTZ96 prvič pokazali v letu 2006, javnost pa ga je prvič lahko videla šele med vojaško parado v Pekingu leta 2009. Tank type 96 velja za močno spremenjeno različico tanka type 88, ki so mu dodali nove oklepne module, eksplozivno reaktivni oklep in nadgrajene elektronske sisteme.

Različica tanka type 96B je opremljena s cevjo za zrak, ki omogoča prehod vodne ovire do globine 5 metrov (zadaj levo). Glavna oborožitev je 125 mm gladkocevni top in koaksialen mitraljez 7.62 mm, za varnost pred letalniki pa še protiletalski mitraljez kalibra 12.7 mm.

Kitajska vojska ima v svoji oborožitvi več kot 2.000 glavnih bojnih tankov type 96, ob tem pa še 620 novejših type 99. Starejši glavni bojni tanki type 79 in type 59 služijo za usposabljanje oz. so v rezervi.

Podrobneje smo o sodobnih glavnih bojnih tankih pisali v posebni izdaji Revije OBRAMBA: Tanki 21. stoletja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki