Indonezijski marinci niso zadovoljni z ukrajinskimi BTR-4

by Urednik

TESTIRANJA AMFIBIJSKEGA OKLEPNIKA BTR-4 POKAZALA NA MNOGE POMANJKLJIVOSTI

Indonezija znova preučuje načrtovani nakup ukrajinskih amfibijskih oklepnih vozil BTR-4 8×8 zaradi številnih težav, ki so se pojavile med preizkušanjem pripadnikov korpusa marincev (KORMAR).

Indonezijska vojska je že leta 2013 za nova amfibijska bojna vozila (skupaj 55)  na natečaju izbrala ukrajinske oklepnike BTR-4, s katerimi so želeli zamenjati stare BTR-50. Nakup so nato maja 2014 zaradi razmer v Ukrajini (državljanske vojne) odpovedali.

Poleti 2016 se je delegacija indonezijskih marincev odzvala vabilu Ukrajine za predstavitev izboljšane različice oklepnika BTR-4 8×8 na strelišču. V septembru je nato ukrajinski državni izvoznik orožja Ukroboronprom z ladjo poslal 5 izboljšanih oklepnikov BTR-4 8×8 (z motorji Deutz in opremo za popolno amfibijsko delovanje) v Indonezijo na testiranja v tamkajšnjih razmerah.

Indonezijska vojska se sicer zanima za licenčno proizvodnjo oklepnikov BTR-4, če bodo ocene testiranj zadovoljile marince. Slednji že od začetka 1990-ih uporabljajo okoli 100 ukrajinskih BTR-50PK.

Indonezijski marinci (Korps Marinir) so ukrajinske amfibijske oklepnike BTR-4 celo jesen testirali, na koncu pa v poročilu omenili številne težave tega vozila – še posebej je marince motilo preveliko nagibanje sprednjega dela oklepnika (glisiranje) med plovbo s polno hitrostjo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki