Plaz zasul 4 pripadnike Ruske nacionalne garde (Rosgvardia)

by Urednik

MED URJENJEM V KAVKAŠKEM GOROVJU UMRLI ŠTIRJE RUSKI VOJAKI

Med rednim urjenjem v Kavkaškem gorovju so v sredo, 8.8. 2018, umrli štirje pripadniki Ruske nacionalne garde (Rosgvardia), ki jih je zasul snežni plaz med plezanjem na višini 4.500 metrov.

V avtonomni ruski republiki Kabardino-Balkaria, ki meji na Severno Osetijo in Gruzijo, so se vojaki usposabljali v visokogorski orientaciji, streljanju, plezanju po kamnitih in ledenih masivih ter gorskem reševanju na gori Elbrus in v soteski Bezengi.

Zaenkrat še niso znane podrobne okoliščine nesreče, ki jo še preiskujejo. Pri plezanju so bili vojaki v navezi, v snežnem plazu pa se je nekaj vojakov, tudi inštruktor, uspelo rešiti. Trupla so iz gore že prepeljali v dolino.

Nacionalna garda Ruske federacije ali Rosgvardia je notranja vojaška sila ruske vlade, ki jo vodi neodvisno poveljstvo, neposredno podrejeno predsedniku države kot vrhovnemu poveljniku in predsedniku varnostnega sveta. Nacionalna garda Ruske federacije je ločena od Ruske vojske in je bila ustanovljena leta 2016, da bi zagotavljala varovanje meja, prevzela nadzor nad civilnim orožjem, se borila proti terorizmu, organiziranemu kriminalu, varovala javni red in pomembne državne objekte. Zaposluje približno 340.000 oseb, razporejenih v 84 enotah po vsej Rusiji.

Pripravil: A. Knific, foto: Sputnik

Povezani članki