Združeni arabski emirati bodo Jordaniji podarili 80 tankov leclerc

by Urednik

DONACIJA TANKOV IN NJIHOVA SKUPNA POSODOBITEV

Združeni arabski emirati so se po več kot 20 letih uporabe odločili, da 80 francoskih glavnih bojnih tankov leclerc iz svoje oborožitve podarijo Jordaniji, poročajo francoski mediji.

Leta 1993 so Združeni arabski emirati s francosko družbo Giat Industries (danes Nexter Systems) podpisali pogodbo o nakupu 436 bojnih vozil, vključno s 388 glavnimi bojnimi tanki leclerc, dvema tankoma za šolanje tankistov in 48 izvlečnimi vozili za predelavo na osnovi šasije tanka leclerc.

Z 80 tanki leclerc bo vojska Jordanije lahko opremila dva od štirih tankovskih bataljonov, ki pripadajo njeni 3. oklepni diviziji. Ta divizija je v resnici sestavljena iz dveh brigad: prva brigada – 40. oklepna brigada (kralj Husein) – je vključevala 2. tankovski bataljon (kraljevski tankovski bataljon) in 4. tankovski bataljon (princ Ali Bin Al Hussein); druga brigada – 60. oklepna brigada (princ Hassan) – je vključevala 3. kraljevski tankovski bataljon in 5. kraljevi tankovski bataljon. Ti dve brigadi sta bili leta 2018 premeščeni v jordansko centralno poveljstvo. Vse te enote so opremljene s starejšimi tanki, kot so tariq (centurion), M60 A1, al khalid (chieftain) ali al hussein (challenger1).

Prenos tankov iz Združenih arabskih emiratov (ZAE) v Jordanijo bi lahko omogočil ustvarjanje novih sinergij pri nadgradnji tankov leclerc v treh državah uporabnicah – Združeni arabski emirati z nekaj več kot 300 tanki, Jordanija s temi 80 tanki in seveda Francija z okoli 200 tanki.

Glavni bojni tank leclerc velja za hrbtenico oboroženih sil ZAE, ki ga uporablja že vse leta 1994. Leta 2003 je francoska Giat Industries podpisala pogodbo o nadgradnji tankov leclerc iz oborožitve ZAE v okviru dogovora v vrednosti 4 milijarde dolarjev. V začetku leta 2011 je francosko podjetje Nexter z mednarodno skupino iz ZAE podpisalo sporazum o dobavi kompletov oklepa azur za tanke leclerc. Komplet AZUR je sestavljen iz dodatne zaščite v obliki stranskih obrob iz kompozitnega materiala, paličnega oklepa na zadnji strani trupa in zaščito kupole pred raketnimi granatami (RPG) ter dodatno zaščito za motor.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki