Lahko ZDA prodajo strogo tajni F-22 raptor Izraelu?

by Urednik

Z LOVCI F-22 BO IMEL IZRAEL ZAGOTOVLJENO VOJAŠKO PREMOČ NA BLIŽNJEM VZHODU

Po dogovoru o prodaji lovcev F-35 lightning II Združenim arabskim emiratom (ZAE) naj bi ZDA zdaj prižgale zeleno luč še za prodajo približno 50 večjih lovcev 5. generacije Lockheed Martin F-22 raptor Izraelu.

Ob prodaji letala F-35 Združenim arabskim emiratom Trumpova administracija razmišlja o kompenzaciji Izraelu: to ne bi bilo nič več in nič manj kot najnaprednejše bojno letalo s tehnologijo radarske prikritosti F-22 raptor, ki ga v nasprotju z drugimi ameriškimi bojnimi letali nikoli niso prodali nobeni tuji državi, čeprav so take želje že izrazili med drugim tudi že Izraelci in Japonci.

Poročila v zadnjih dneh kažejo, da je Trumpova administracija odobrila prodajo radarsko prikritega lovca F-22 raptor, ki “prvi vidi, prvi strelja in zapusti areno z dvakratno hitrostjo zvoka (2 Macha)”. Kakor koli se že sliši obetavno za Izrael, pa ni gotovo, da se bo to tudi  zgodilo, je v nedavno poročala revija Israel Defence.

Po navedbah savdskega časopisa Al-Sharq Al-Awsat, ki je citiral neimenovane “višje vire v Tel Avivu,” naj bi med enodnevnim obiskom ameriški obrambni minister Mark Esper v Izraelu prejšnji teden sporočil premierju Benjaminu Netanyahuju in obrambnemu ministru Bennyju Gantzu da je “predsednik Donald Trump odobril prodajo lovcev F-22 in natančno vodenih bomb.”

Medtem ko si Izrael prizadeva nadomestiti starajočo se floto ameriških lovcev F-16, ki bo dopolnjeval novo floto radarsko prikritih bojnih letal F-35, obstaja ključno vprašanje, ali bi ZDA dejansko lahko dobavile F-22, saj je skupaj 195 letal.

Čeprav je Lockheed-Martin ustavil proizvodnjo letalo pred skoraj desetletjem, so vso proizvodno opremo obdržali, če bi bila sprejeta odločitev o novih naročilih teh izpopolnjenih dvomotornih reaktivnih letal, kar se je takrat zdelo nepotrebno, ker v svetu po hladni vojni ni bilo pričakovati neposrednega konflikta.
Reaktivec je bil zasnovan z zelo tajno tehnologijo, za katero je poročevalec Blake Stilwell dejal, da “naredi radarski podpis F-22 velikosti podpisa čmrlja.” Zaskrbljeni, da bo napredna tehnologija padla v roke ameriških nasprotnikov, so ameriški zakonodajalci leta 2009 sprejeli “Obey Amendment – t. i. ”amandma upoštevanja”, s katerim so prepovedali vsako prodajo F-22 tujini brez izjeme, torej tudi kateremu koli ameriškemu zavezniku.

Da bi lahko nadaljevali proizvodnjo in tudi izvažali F-22, bi bilo torej potrebno  spremeniti zakonodajo, kar pa bo mogoče šele po volitvah in nastopu nove administracije leta 2021. Ponovni zagon proizvodnih linij naj bi pred samo izdelavo prvega letala stal nekaj milijard dolarjev, še nekaj let pa letala ne bi mogli dostaviti.

Ameriški industrijski vir je za Israel Defence izjavil, da ” … zadeva ni videti izvedljiva. Da bi letalo F-22 skoraj desetletje. “Če pa bi ga dobili, bi se F-22 lepo prilegal trojici najnaprednejših ameriških lovskih letal v floti izraelskih letalskih sil: F-15 je v svojih naprednih modelih v prvi vrsti zasnovan za nošenje velike količine oborožitve za obsežne in natančne napade na kopenske cilje; F-35 uporablja tehnologijo radarske prikritosti, da lahko nevidno prodre v sovražni radar; tretji – F-22, pa je zasnovan za dosego in vzdrževanje zračne premoči, ki bi IAF omogočala vodenje zračnih bitk in sestreljevanje sovražnikovih letal.

Raptorje so leta 2002 začeli operativno uporabo v ameriških letalskih silah, septembra 2014 pa so sodelovali pri napadih na cilje ISIS v Siriji in na drugih frontah. Znano je, da je napoten v oporišče ameriških sil v Zalivu. Številne podrobnosti o tem, kako raptor deluje in kakšne so njegove zmogljivosti, ostajajo strogo varovana skrivnost.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

 

Povezani članki