Lovci F-21 eksluzivno le za Indijo?!

by Urednik

ZDA RESNO V TEKMO ZA NOVA INDIJSKA LAHKA BOJNA LETALA

Lockheed Martin naj bi dal zagotovilo Indiji, da bodo lovce F-21 konstruirali ekskluzivno za Indijske letalske sile, če ga bo država izbrala za 18 milijard dolarjev vredno naročilo skupaj 114 novih bojnih (lahkih) letal.

   Letalo je bilo razkrito februarja kot ponudba podjetja za program,  prilagojen tudi vključevanju indijskih tehnologij. Gre za močno posodobljeno različico dobre štiri desetletja starega F -16 fighting falcona Letalo ameriški proizvajalec ponuja skupaj z indijskim proizvajalcem Tata Advanced Systems.

F-21 se postavlja v tekmi za indijsko naročilo proti tekmecem,  vključno z Boeingovim F/A-18E/F super hornetom, LOVCI Dassault rafal (Indija jih je že naročila 36), Eurofighter typhoon, Saab JAS-39 gripen  in Mikoyan-Gurevič MiG-35 fulcrumom-F. Indijski tisk pa poroča, da Lockheed Martin ponuja Indiji ekskluzivnost, če izbere F-21, in zagotavlja, da ne bo prodan nobenemu vojaškemu letalstvu.

Ameriški proizvajalec ni komentiral tega poročila, vendar pa potrdil, da je obljuba temeljila na letalih, ki bi jih proizvajali v državi nakupa, kar je spodbuda za Indijo pri njenih obrambnih naročilih.

»To letalo bo nosilo oznako ” Izdelano v Indiji ” in zato bodo letala izdelovala lokalno v Indiji,” je povedala predstavnica podjetja Lockheed Martin.

Indijska družba Tata bo v tem primeru odgovorna za proizvodnjo letala v državi. »Natančnejših obrisov javnega naročila vlada še ni objavila, vse to so zaenkrat predpostavka,” je dodal tiskovna predstavnica.

Razlike med najnovejšim ”bojevitim sokolom” F-16 block 70 (tudi z oznako viper)  in F-21 bodo vključevale nadgradnje v pilotski kabini, kot je nov zaslon z velikimi površinami, napreden sistem za elektronsko bojevanje, ki bo izključno v indijskih letalih, in sondo za oskrbo z gorivom v zraku iz drugega letala. F-21 bo tudi edini lovec, kot je navedla tiskovna predstavnica Lockheed Martina, da bo lahko uporabljal oba načina prečrpavanja goriva v zraku s teleskopskim drogom in košaro na koncu cevi.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki