Naši vojaki v Libanonu padli v zasedo!?

by Urednik

SLOVENSKIM VOJAKOM VZELI RAČUNALNIK S KLJUČNIMI VOJAŠKIMI PODATKI

Slovenski vojaki so na mirovni misiji v Libanonu (UNIFIL) med patruljo padli v zasedo. Neznana oborožena arabska milica, je iz oklepnih avtomobilov pripadnikom Slovenske vojske vzela računalnik z nekaj pomembnimi vojaškimi podatki.

Slovenska vojska je potrdila to  informacijo, do streljanja pa naj ne bi ni prišlo, je pa neznana arabska milica iz oklepnih avtomobilov naši vojski vzela računalnik s ključnimi vojaškimi podatki.

Šlo je za redno patruljo, osem vojakov iz mariborske 72. Brigade Slovenske vojske (SV) je bilo na izvidniški nalogi na jugu Libanona. Slovenski vojaki so neposredno podrejeni poveljniku misije UNIFIL, italijanskemu generalu,  ki jih je iz baze poslal v izvidniško nalogo v vas Jatar, kjer jih je zaustavilo približno 20 domačinov, šest od teh je bilo še posebej napadalnih. Poveljnik konvoja je izstopili iz oklepnega terenskega vozila humvee in se začel pogajati, vmes pa so mu – po trditvi Generalštaba SV – iz vozila ukradli opremo. Po informacijah 24UR pa so morali ob grožnjah z orožjem računalnik z vojaško navigacijo izročiti pod prisilo.

Naši vojaki niso uporabili orožja

O incidentu vojska več tednov ni želela govoriti, danes pa so v Generalštabu SV informacijo potrdili.

OVS je po incidentu zanimalo predvsem, kaj je bilo na računalniku. Slovenska vojska trdi, da naj bi tajnih podatkov ni bilo, a na podobnih patruljah so na naše v preteklosti tudi že streljali ostrostrelci.

Šlo naj bi izključno za navigacijo poti, po kateri bodo patruljirali in izvedli svojo nalogo, torej naj bi na tem računalniku ni bilo nobenih tajnih podatkov. Slovenska vojska ima v Libanonu na jugu države 14 vojakov.

Pripravil: B. Knific, foto: Slovenska vojska

Povezani članki