Nemčija razmišlja o pošiljanju bojnih letala nad ISIS

by Urednik

LUFTWAFFE ZA ZAČETEK LETALSKE OPERACIJE PROTI ISLAMSKI DRŽAVI POTREBUJE 1.200 PRIPADNIKOV

Nemške oborožene sile (Bundeswehr) bi lahko v naslednjih tednih vključile 1200 pripadnikov Nemških letalskih sil (Luftwaffe)  v mednarodno vojaško misijo prosti Islamski državi v Iraku in Siriji, je nedavno dejal nemški general  Volker Wieker  v intervjuju za časopis Bild am Sonntag.

Nemčija je članica ameriške koalicije v boju proti militantni skupini Islamska država, vendar zaenkrat še ne sodeluje pri zračnih napadih na položaje ISIS-a, zagotavlja le logistično in tehnično pomoč.

V zadnjem tednu novembra 2015 je  Henning Otte, član stranke Krščanska demokratska unija (CDU), dejal, da Berlin razmišlja o možnosti pošiljanja izvidniških bojnih letal GR4 tornado v Sirijo, da bi prispevali v boju proti skrajnežem ISIL. Razprave v nemškem parlamentu o možnosti udeležbe Bundeswehra v vojaški operaciji v Siriji se bodo začele v prvih dneh decembra 2015.

Vendar pa je Wieker v intervjuju dejal: “Z vojaškega vidika bi za sodelovanje bojnih letal potrebovali približno 1.200 vojakov.” S tem je opozoril na veliko število potrebnih tehnikov in vojaškega osebja za podporo, ki bi morali sodelovati ob vključitvi v operacijo proti ISIS-u.

Nekaj dni prej so francoske oblasti zaprosile Nemčijo, naj se aktivneje vključi v boj proti islamskim skrajnežem. Tiskovni predstavniki Angele Merkel so potrdili, da se o tem že dogovarjajo. Poleg tornadov naj bi na Bližnji vzhod poslali tudi leteče cisterne A-310 MRTT in fregate (verjetno razreda Brandenburg – F215).

Nemške letalske sile (Luftwaffe) imajo v svoji floti 29 bojnih letal Panavia tornado z oznako ECR, ki so namenjena za elektronsko bojevanje in izvidniške naloge, ob tem pa še 87 tornadov v lovsko-bombniški različici IDS ter 117 lovcev Eurofighter typhoon.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki