Nenavadno južnoafriško letalo za natančne napade AHRLAC

by Urednik

LAHKO PROPELERSKO LETALO ZA PROTIVSTAJNIŠKO BOJEVANJE

Južnoafriški proizvajalec Paramount Group je na sejmu IDEX v Abu Dabiju prikazal precej nenavadno letalsko konstrukcijo. Gre za dvosedo in dvorepo letalo AHRLAC za izvidniške naloge in natančne napade na kopenske cilje (naloge neposredne podpore) v bistvu pa namenjeno protivstajniškemu boju.

Gre za oboroženo različico letala izvidniškega lahkega letala AHRLAC (Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft – MWARI), ki bolj spominja – vsaj po izgledu – na kombinacijo najboljših lastnosti jurišnega helikopterja z izvidniškim letalom. Nenavadna letalska konstrukcija je visokokrilec s potisnim propelerjem, kar omogoča članoma posdke izreden pregled iz kabine in pa vgradnjo različnih senzorjev. Zasnovali so ga kot nizkocenovni letalnik, ki bi  ‘’za relativno malo denarja nudil veliko muzike’’, vsaj toliko, kot precej dražja letala za protivstajniški boj (COIN).

Opremljen je s paketom napredne senzorske opreme za pridobivanje obveščevalnih podatkov, za elektronsko izvidovanje, analizo pridobljenih podatkov v realnem času ter za dnevne in nočne zelo natančne napade, Vse to je združeno v enem letalniku, zato ”… lahko odgovarja na številne grožnje hkrati,” trdi ustanovitelj in vodilni mož južnoafriškega proitvajalca Paramount Group Ivor Ickowitz in dodaja, da  načrtujejo preizkušanje v ‘najbolj krutem okolju’. Letalo je vrste STOL (kratka vzletno pristajalna steza), deluje pa lahko iz slabo urejenih/pripravljenih vzletišč.

Paramount Group bo razvoj letala nadaljeval v partnerstvu z ameriškim letalskim velikanom Boeing, ki bo Južnoafričanom pomagal z opremo za izvidniško dejavnost in z zmogljivostmi za lahko – neposredno – podporo na bojišču. Bu8 pa še znano, ali so za letalo že našli kupca, čeprav je ta ‘nizkocenovni’ jurišnik – izvidnik zanimiv za številne države. Združeni arabski emirati (in drugi) so za podobne naloge (uspešno) namenili Air Tractorjeva letala za gašenje in škropljenje, zato ne dvomijo, da bi tudi   MWARI lahko zapolnili to nišo na trgu. Sploh ob podpori takšnega letalskega velikana, kot je Boeing.

Pripravil: B. Knific, foto: Paramount

Povezani članki