Nesreča ameriških letal med prečrpavanje goriva v zraku

by Urednik

ZAENKRAT MALO INFORMACIJ O TRAGIČNI NESREČI LETAL AMERIŠKIH MARINCEV

Nad Japonskim morjem se je zgodila nesreča med prečrpavanjem goriva iz letečega tankerja KC-130  v bojno letalo Korpusa mornariške pehote ZDA F/A-18D, pri tem pa sta v morje strmoglavili obe letali, pri tem pa naj bi umrlo okoli šest ljudi. 

Podrobnosti o nesreči, v kateri sta bila udeležena mornariški lovec F/A-18D super hornet in leteča cisterna – tanker za gorivo KC-130, ostajajo še ne povsem razkrite. Nesreča se je zgodila med prečrpavanjem goriva iz letečega tankerja KC-130 v bojno letalo Korpusa mornariške pehote ZDA F/A-18D v Japonskem morju. Obe letali sta strmoglavili v morje, sledila pa je obsežna reševalna akcija.

V dvosedem lovcu F/A-18D super hornet naj bi bila dva pilota, še pet marincev pa na krovu letečega tankerja KC-130. Obe letali sta bili nameščeni v letalski bazi letalstva Korpusa mornariške pehote Iwakumi na Japonskem.

Nesreča se je zgodila ob 02.00 uri ponoči, gre pa za zapleteno in natančno operacijo – prečrpavanje goriva, nočne razmere pa ta postopek seveda še zapletejo.V enem od zadnjih poročil o nesreči so objavili, da so enega od članov posadke letečega tankerja našli preživelega.

Baza na japonskem gosti eno eskadriljo mornariških super hornetov, ki pogosto letijo v nočnih nalogah in so tudi popolnoma opremljeni zanje. Na Japonskem ima letalstvo mornariške pehote ZDA nameščeni dve eskadriljo F/A-18D, sčasoma pa jih bodo zamenjali sodobnejši F-35B. Bazo so v zadnjih letih precej razširili, letala v njej pa pripadajo polku CVW-5 z letalonosilke ZSS Ronald Reagan, v začetku letošnjega leta pa so jih v bazo Iwakumi premestili iz baze Atsugi. V tej bazi je nameščena tudi eskadrilja letečih tankerjev ‘’sumos’’ iz polka VMGR-153 z letali KC-130J, ki je zelo aktiven na področju zahodnega Pacifika.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki