Norveška bo na misijo v Sirijo poslala 60 vojakov

by Urednik

NORVEŠKI POSLANCI IZGLASOVALI NAPOTITEV VOJAŠKEGA KONTINGENTA NA BLIŽNJI VZHOD

Norveški poslanci so v sredo 22. junija 2016 dali soglasje, da se norveški vojaki pridružijo koalicijskim silam v Siriji v mednarodnem boju proti skrajnežem Islamske države (ISIS/Daesh), poroča Associated Press.

Po odobrenih vladnih načrtih, bo kontingent približno 60 pripadnikov Norveške vojske v Siriji zagotavljali usposabljanje, svetovanje in operativno podporo sirskim militantnim skupinam, ki se borijo proti radikalnim islamistom v državi. Prejšnji načrti Norveške so vključevali samo pomoč sirskim silam zunaj sirskega ozemlja (usposabljanje, urjenje).

Po odobritvi napotitvi kontingenta Norveške vojske v Sirijo je norveška obrambna ministrica Ine Eriksen Soreide za norveško tiskovno agencijo NTB povedala, da je za napredek v boju proti ISIS-u “najbolj pomembno, da koalicijske sile zagotavljajo usposabljanje, svetovanje in operativno podporo lokalnim (militantnim) skupinam na Sirskem ozemlju.”

Norveška vojska bo svoje vojake na Bližnji vzhod poslala pozno poleti, delovali pa bodo iz vojaških baz v Jordaniji, ki je sirska južna soseda.

Norveška je ustanovna članica zveze NATO (od 4. aprila 1949). Norveški vojaki redno sodelujejo na mednarodnih vojaških misijah na območju kriznih žarišč (tudi v Afganistanu od koder so posnetki).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki