Od prvih letalskih napadov je ISIS v Iraku izgubil 30 % ozemlja

by Urednik

POROČILO O USPEŠNOSTI KOALICIJSKIH SIL V SPOPADIH Z ISLAMSKO DRŽAVO

Ameriško ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je Islamska država v Iraku in Siriji/Levantu (ISIS oz. ISIL) izgubila tudi do 30 odstotkov zavzetega ozemlja v Iraku od začetka letalskih napadov koalicijskih sil pod vodstvom ZDA v začetku avgusta 2014.

“Med 25 in 30 odstotkov iraškega ozemlja je bilo osvobojeno izpod nadzora teroristične skupine Islamska država v Iraku in Levantu [ISIL] nadzorom s strani koalicijskih sil,” je dejal ameriški vojaški polkovnik Steve Warren v izjavi Pentagona v ponedeljek 13. aprila 2015.

Warren je pojasnil, da je kombinacija “koalicija zračnih sil in iraških kopenskih sil” vplivala na sposobnost pripadnikov Islamske države za premikanje (nove ofenzive) in branjenje zasedenega ozemlja. Osvobojena ozemlja v Iraku predstavljajo 5.000 kvadratnih milj (13.000 km2) do 6.000 kvadratnih milj (15,5 km2), koder je imel ISIS teritorialni vpliv v avgustu 2014, je dodal Warren in nadaljeval: “ISIL je izgubili velike površine, kjer je nekoč prevladoval.”

Iraške sile so ob pomoči sunitski in šiitskih milic ter zavezniški letal (ZDA, Velika Britanija, Kanada, Jordanija, Maroko, Avstralija, Belgija, Danska, Francija, Nemčija) osvobodile izpod nadzora Islamske države mesto Tikrit, jez pri Mosulu, Zummar in okolico gorovja Sinjar, so zapisali v izjavi ameriškega obrambnega ministrstva. Tikrit je bil pod nadzorom ISIS-a vse od junija 2014, Iraški premier Haider Abadi pa je 31. Marca 2015 razglasil zmago nad sunitskimi skrajneži v mestu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, DOD

zemljevid-Iraka-in-Sirije

Povezani članki