Prvo indijsko letalonosilko INS Vikrant prodali za 10 milijonov USD

by Urednik

PRVA INDIJSKA LETALONOSILKA GRE IZ MUZEJA V RAZGRADNJO

Indijska mornarica je dražbi prodala svojo prvo letalonosilko INS Vikrant (R11) za 10 milijonov dolarjev podjetju IB Commercial, ki jo mora v roku enega meseca plačati in prevzeti, poročajo indijski mediji.

Letalonosilka INS Vikrant (R11) je Indija kupila od Velike Britanije leta 1957 kot HMS Hercules, Indijska mornarica pa jo je prejela ob koncu leta 1961. Letalonosilka INS Vikrant  je odigrala ključno vlogo pri uveljavljanju pomorske blokade Vzhodnega Pakistana (sedaj Bangladeš) med indijsko- pakistansko vojno leta 1971. Po skoraj treh desetletjih uporabe v Indijski mornarici so jo januarja leta 1997 upokojili in jo nato ohranjali kot muzejsko ladjo v Mumbaju, dokler je v letu 2012 zaradi varnostnih razlogov niso zaprli za javnost. Zaradi zelo slabega stanja ladje se Indijci, tudi zaradi visokih stroškov, niso odločili za obnovo temveč za prodajo. Odločili so se, da jo prodajo za razgradnjo v staro železo.

Indija medtem že gradi novo letalonosilko z imenom INS Vikrant. Indijci namreč v domači ladjedelnici v Kochiju vodijo prvi samostojni projekt izgradnje še dveh letalonosilk razreda vikrant, poleg v Rusije kupljene letalonosilke INS Vikramaditya, ki so jo dobili v začetku leta 2014. Prva v indiji zgrajena letalonosilka, ki tudi nosi ime razreda, INS Vikrant, je bila splavljena 12. avgusta 2013, vendar zahtevnost projekta, tehnične in finančne težave odmikajo vstop v uporabo Indijske mornarice, predviden rok je leto 2018 in bo zamenjava za letalonosilko INS Viraat.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Prva indijska letalonosilka INS Vikrant (R11) danes

Povezani članki