Putin ukazal umik ruskih sil iz Sirije

by Urednik

RUSKA VOJSKA KONČUJE VOJAŠKO MISIJO V SIRIJI

Ruski predsednik Vladimir Putin je obrambnemu ministru Ruske Federacije  Sergeju Shoiguju ukazal, naj v torek, 15. marca 2016, začne z umikom ruskih sil iz Sirije.

“Menim, da so bili cilji, ki smo jih naložili obrambnemu ministrstvu, večinoma izpolnjeni. Zato sem ukazal začetek umika glavnine naših vojaških sil iz Sirske arabske republike, ki se začne jutri,” je dejal Vladimir Putin na srečanju z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v ponedeljek, 14. marca 2016.  Za nadzor sporazuma o premirju v regiji bo Moskva obdržala prisotnost v letalski bazi Hmeymin v Latakiji, je še dejal Putin.

O tej pobudi iz Moskve sta se v ponedeljek pred večerom (14.3.2016) po telefonu pogovarjala Vladimir Putin in sirski predsednik Bashar Assad, sporočajo iz Kremlja. Strinjala sta se, da je ruski poseg v Siriji korenito spremenil položaj v boju proti teroristom v regiji ter jih dezorganiziral.

Bashar je izpostavil profesionalizem in pogum ruskih vojakov in častnikov, ki so sodelovali v vojaških akcijah v Siriji. Pripadniki Ruske vojske pa po njegovih besedah niso pomagali le v boju proti terorizmu, pač pa tudi sodelovali v humanitarni pomoči in podpori sirskemu civilnemu prebivalstvu. Sirski voditelj je poudaril tudi pripravljenost za sodelovanje v nadaljevanju političnega procesa v Siriji. Zunanjega ministra Lavrova je Putin zadolžil za intenziviranje ruskega sodelovanja v mirovnem procesu pri razreševanju sirske krize, poročajo iz Kremlja.

Moskva je začela protiteroristično kampanjo v Siriji 30. septembra 2015, izvajala pa je letalske napade na položaje Islamske države in druge teroristične cilje v regiji. Napadi so bili v prvi vrsti usmerjeni v uničevanje vojaške opreme, komunikacijskih centrov, vozil in skladišč orožja ter opreme, kakor tudi zalog goriva.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Sodobne vojaške puške - posebna izdaja revija Obramba

Povezani članki