Rusija bo okrepila letalske sile ob meji s Kitajsko

by Urednik

RUSIJA BO NAMESTILA VEČJE ŠTEVILO NAPREDNIH LOVCEV NA DALJNI VZHOD

Rusija bo namestila večje število lovcev 4. generacije Suhoj Su-30, Su-33 in Su-35 v vojaški letalski bazi Khurba v bližini mesta Komsomolsk ob Amurju v okraju Khabarovski ob kitajski meji.

Na območju v bližini kitajske meje bo Rusija v odgovor na naraščajočo moč Kitajskih, Ameriških in Japonskih letalskih sil na Daljnem vzhodu (v vzhodni Aziji) okrepila svoje letalske sile..

Združene države Amerike in Japonska ne predstavljata več edini resni grožnji za Rusijo na Daljnem vzhodu, potem ko so začele Kitajske letalske sile in Kitajska mornarica v zadnjih letih uporabljati sodobna letala in vojaško tehniko. Iz tega razloga namerava Ruska vojska na Daljni vzhod poslati svoje (trenutno) najbolj napredne lovce Suhoj Su-30SM, Su-33MKK in Su-35S.

V letu 2014 bo Ruska vojska v Komsomolsku ob Amurju namestila skupaj 72 naprednih lovcev, 48 Su-27SM  in 24 SU-35S (12 jih je že v letu 2013), kljub krepitev vezi s Kitajsko. Že v letu 2013 so v letalski bazi Domna v bližini mesta Chita, le 27 km stran od kitajske meje, zamenjali stare suhoje Su-25 z 10-imi sodobnimi lovci Su-30SM.

Rusko mesto Komsomolsk ob Amurju - Daljni vzhod

Najbolj napreden ruski lovec 4.++ generacije SU- 35S je, po ruskih podatkih, sposoben za boj proti trem ali štirim kitajskim lovcem SU- 27SK ali Shenyang J-11 naenkrat.

Vsekakor je mesto Komsomolsk ob Amurju v okraju Khabarovski, ki je le 300 kilometrov od province Heilongjiang na severovzhodu Kitajske, tudi strateškega pomena za Rusijo in Rusko vojsko. Tam ima namreč proizvajalec ruskih vojaških letal Suhoj svojo tovarno, v kateri na montažni liniji nastajajo lovci Su-30MKK, Su-33 in Su-35, kakor tudi potniška letala Suhoj superjet 100.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Wikipedia

VIDEO: Ruski lovec Suhoj Su-35 flanker-E

Povezani članki