Rusija bo v bazi Hmeymim v Siriji namestila raketne sisteme S-400

by Urednik

RUSIJA BO OKREPILA VARNOST SVOJE ZRAČNE BAZE V SIRIJI

Ruski obrambni minister Sergej Shoigu je ukazal namestitev raketnih sistemov S-400 v sirsko letalsko bazo Hmeymim, iz katere vzletajo ruska bojna letala ob napadih na položaje Islamske države (ISIS) v Siriji, poroča ruska tiskovna agencija TASS.

Ukaz o namestitvi raketnih sistemov zračne obrambe S-400 je Shoigu sporočil na seji kolegija obrambnega ministrstva Ruske federacije. Rusko obrambno ministrstvo bo nudilo ustrezno pomoč družinam padlih ruskih vojakov – pilotov v Siriji, je še izjavil Shoigu. Prav  tako je zaprosil svojega namestnika, da ukrene vse potrebno za nudenje pomoči družinam in otrokom umrlih pilotov.

Ruski veleposlanik v Parizu Aleksander Orlov je za radio Evropa 1 izjavil, da je drugi pilot včeraj sestreljenega ruskega lovskega bombnika Su-24 na varnem zahvaljujoč hitri reakciji Sirske vojske.

»Pri katapultiranju je bil eden od pilotov poškodovan, potem pa zverinsko ubit z rafali džihadistov s tal. Drugi pilot je preživel, po zadnjih informacijah a je rešila enota sirske vojske. Najbrž pa je že v ruski bazi,« je povedal ruski veleposlanik v Franciji Orlov. S pilotom so se povezali po peturnem iskanju, sirska enota za hitro reakcijo ga je potem v dveh urah evakuirala z ozemlja, ki ga nadzorujejo islamski skrajneži. Bil naj bi v bazi Hmeymim, navaja facebook stran libanonskega TV kanala Al Mayadeen in povzema ruski Vzgljad.

Presoja zavezništva Nato o incidentu pa je enaka informaciji, ki jo je podala Turčija, je izjavil Jens Stoltenberg sinoči v Bruslju po koncu izrednega zasedanja Sveta zveze Nato na ravni veleposlanikov. Informacijo pa je v včerajšnji izjavi za eno slovenskih TV potrdil tudi slovenski veleposlanik v Natu Jelko Kacin.

Stoltenberg je še povedal, da Nato ni navezal stikov s predstavniki Ruske federacije po tem ko je Turčija sestrelila rusko bojno letalo.

»Bili pa so stiki med Ankaro in Moskvo –Turčijo in Rusijo, do sedaj pa (torek  24.11. zvečer) ni bilo neposrednega stika med Natom in Rusijo. Smo pa v stiku s Turčijo, članico zavezništva Nato, ki je v neposrednem stiku z ruskimi oblastmi,« je izjavil Jens Stoltenberg.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

PUTIN: Sestrelitev letala Su-24 – nož v hrbet Rusiji

Rusko lovsko-bombniško letalo so sestrelile Turške letalske sile, točneje turški lovec F-16, je izjavil ruski predsednik Vladimir Putin med tiskovno konferenco po srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II (24. novembra 2015).

“Ruska vojska v Siriji nima nameščenih raketnih sistemov S-400″

Kot je konec prejšnjega tedna poudaril predstavnik za stike z javnostmi ruskega obrambnega ministrstva generalmajor Igor Konashenkov, v Siriji ni ruskih sistemov zračne obrambe S-400 triumf.

Povezani članki