Ruska letala napadla položaje Islamske države v Siriji

by Urednik

RUSKA VOJSKA ZAČELA Z ZRAČNO PODPORO SIRSKI VOJSKI

Rusko obrambno ministrstvo je pred nekaj urami potrdilo (dne 30. 9. 2015), da so bojna letala Ruskih letalskih sil prvič napadla položaje sil Islamske države (ISIS) v Siriji.

Osnovna naloga letalskih sil Rusije v Siriji je boj proti terorizmu in podpora sirskim legalnim oblastem v tem boju, je izjavil pomočnik ruskega predsednika Dimitrij Peskov, ko so ga novinarji vprašali, če Rusija lahko zagotovi, da bodo ruska letala napadla samo položaje Islamske države.

Peskov je še pojasnil, da bo Rusija edina država, ki (bo) legitimno izvaja(la) vojaške operacije v Siriji na zahtevo tamkajšnjih oblasti.

»Udeležba oboroženih sil na ozemlju tretjih držav je možna samo ob Resoluciji varnostnega sveta ZN ali na zahtevo legitimnega vodstva konkretne države. V tem primeru je Rusija faktično edina država, ki ima pravico do vojaškem intervencije na zahtevo legitimnega predsednika Sirije,« je še izjavil Peskov.

“V skladu z odločitvijo vrhovnega poveljnika Ruske vojske, predsednika Vladimirja Putina, so letal Ruskih letalskih sil danes začela operacijo, ki vključuje precizne zračni napadi na cilje Islamske države na kopnem v Siriji,” je dejal tiskovni predstavnik general Igor Konashenkov.

Konashenkov je še dodal, da je ruski obrambni minister Sergej Shoigu obvestil ostale članice Organizacija za kolektivno varnost CSTO, da ruske bojna letala izvajajo napade na vojaško strojno opremo, orožje in depoje goriva Islamske države (ISIS).

Zgornji dom ruskega parlamenta je že v sredo dopoldne odobril uporabo ruskih oboroženih sil v Siriji. Po besedah Sergeja Ivanovom, je cilj vojaške operacije izključno zračna podpora sirskim vladnim silam v njihovem boju proti Islamskim državi.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

V Sirijo prispeli ruski lovski bombniki Su-34

V vojaško bazo v sirski provinci Latakija naj bi v teh dneh v senci transportnih letal Tu-154 priletelo šest ruskih lovskih bombnikov Su-34 fullback, že od prejšnjega tedna pa je v Siriji tudi 28 različnih ruskih bojnih letal.

Kako naj bi potekalo “rusko” uničenje Islamska države

V zadnjem času se v medijih in tudi nasploh pojavljajo številna ugibanja in špekulacije o morebitnem “ruskem nastopu” v Siriji, ki bi prinesel prevlado sirskim silam lojalnim predsedniku Bašarju al-Assadu.

Povezani članki