Sikorsky/Boeing in Bell bosta gradila demonstratorja tehnologije JMR-TD

by Urednik

NOV PREDLOG HELIKOPTERJA / HELIKOPTERSKEGA LETALNIKA ZA AMERIŠKO KOPENSKO VOJSKO

Kopenska vojska ZDA (KoV ZDA), je izbrala tim Sikorsky-Boeing in Bell za izdelavo helikopterskega letalnika v okviru Pentagonovega programa demonstratorja združene večnamenske tehnologije – JMR-TD.

Moštvo obeh izdelovalcev je predstavilo zasnovo, ki zagotavlja najboljšo rešitev  vertikalnega transporta bodočnosti za Ameriško kopensko vojsko zasnova pa je hkrati prilagodljiva in uporabna tudi za potrebe vojne mornarice,« je  ob izboru kandidatov (12.8. 2014) poudaril predsednik družbe Sikorsky Mick Maurer.

Moštvo Sikorsky/Boeing je predstavilo zasnovo letalnika SB-1defiant, srednji transportni helikopter s Sikorskyjevo zasnovo s koaksialnima (nasproti vrtečima) rotorjema in potisnim repnim propelerjem za hitro pospeševanje in upočasnjevanje ter računalniško uravnavanim sistemom krmarjenja fly-by-wire. Sikorskay je zasnovo helikopterja s koaksialnima glavnima rotorjema poskušal že na demonstratorju X2, s katerim so dosegli hitrost nad 425 km/h. Družba razvija tudi helikopter S-97 rider z enakim pogonskim sistemom, nameravajo pa ga predstaviti  Kopenski vojski ZDA prihodnje leto za morebitno vlogo v nalogah v specialnih operacijah in za oborožene izvidniške naloge.

Medtem pa Bellov programski direktor projekta Bell V-280 valor  Keith Flail pravi, da je zadovoljen, da je bil Bellov konvertiplan izbran v okviru programa JMR-TD. Je pa dejstvo – kot pravi Bellov direktor za vojaške programe Chris Gehler, da je V-280 (podobno kot V-22 osprey, ki ga Sikorsky izdeluje skupaj z Boeingom) drag projekt, toda  glede na zmogljivosti – okretnosti in hitrosti letalnika s prekucnima rotorjema, s katerima v vertikalnem položaju leti kot letalo, v horizontalnem pa kot helikopter – je za program JMR relativno poceni.

VIDEO: Bellov koncept konvertiplana V-280 valor

Po njegovih besedah so že zelo veliko postorili, da bi zmanjšali ceno letalnikom s prekucnima rotorjema. Največ na to vplivata zmanjšanje teže letalnika in pa povečanje zanesljivosti delovanja. Eden takšnih korakov v smeri tako povečanja zanesljivosti kot zmanjšanja teže letalnika je konstrukcija brez zložljivih kril – kot pri V-22, saj ta zmogljivost za projekt JRM ni potrebna. Prav tako bodo številni deli zgradbe letalnika, vključno z V repom in krili, iz kompozitnih materialov.

Projekt JMR-TD je predhodnik morebitnega helikopterja FVL. Kot pravijo v Ameriški kopenski vojski, naj bi začeli s preizkušanji demonstratorjev tehnologije JMR v letu 2017, da bi se tako pripravili na razvoj in uvedbo helikopterja FVL sredi tridesetih let.

Pripravil: B. Knific, foto: Sikorsky/Boeing, Bell

Prototip Bell V-280 valor (program JMR-TD)

Povezani članki