Trump napovedal umik vseh ameriških vojakov iz Afganistana do božiča

by Urednik

BODO AMERIŠKI VOJAKI PO 19-IH LETIH RES ZAPUSTILI AFGANISTAN?

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal umik preostalih vojakov iz Afganistana do božiča, potem ko je bila v sredo 19. obletnica ameriškega prihoda vojakov v to srednjeazijsko državo.

Trump se je v sredo zvečer oglasil na družabnih omrežjih in sporočil, da Američani lahko do 25. decembra pričakujejo vrnitev preostalega ameriških vojakov, razporejenih v Afganistanu. Trumpova objava, ponovno malce protislovna, je prišla le nekaj ur za tem, ko je svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Robert O’Brien zatrdil, da se bo število napotenih ameriških vojakov v Afganistanu znatno zmanjšalo šele v začetku leta 2021.

“Ko je predsednik Trump nastopil funkcijo, je bilo v Afganistanu več kot 10.000 ameriških vojakov. Danes jih je manj kot 5.000, do začetka naslednjega leta pa jih bo le še 2.500,” je povedal O’Brien  udeležencem dogodka na Univerzi v Nevadi v Las Vegasu.

O’Brien je ob tem poudaril, da “se morajo Američani vrniti domov”, in dodal, »… da bodo Afganistanci sami morali doseči mirovni sporazum s talibani.”

Reuters pa je na drugi strani v teh dneh opozoril, da je bilo v zadnjih tednih ubitih več deset afganistanskih civilistov, hkrati pa so mirovna pogajanja v katarski prestolnici Dohi zastala.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki