Tudi (divji) zahod ima svojega kalašnikova (AK-47)

by Urednik

V ZDA ZAČELI LASTNO PROIZVODNJO LEGENDARNE JURIŠNE PUŠKE KALAŠNIKOV AK-47

Ameriška družba Russian Weapon Company (RWC), ki je bila glavni distributer orožja znamke Kalašnikov vse do trenutka, ko so proti Ruski federaciji uvedli sankcije, je prejšnji teden začela s prodajo legendarnih ruskih (sovjetskih) avtomatskih pušk AK-47 lastne, torej ameriške proizvodnje, poroča Ruska Rec.

V Rusiji se temu ne čudijo, predstavniki Koncerna Kalašnikov pa so napovedali,da bodo diverzificirali trg, izboljšali kakovost ruskega civilnega orožja in povečali prodajo vojaškega orožja. Pa ima ta optimizem realna tla? Za ruskega proizvajalca je seveda pomembnejši vojaški trg, ko pa gre za civilno orožje, je potrebno poudariti, da so ZDA največji trg zanj v svetu. ZDA so za vsakega proizvajalca obljubljena dežela in sveti trg, kar velja tudi za Koncern Kalašnikov. Celo v širni Rusiji namreč ni toliko ljubiteljev orožja in lovcev, kot jer v ZDA zbiralcev vseh vrst orožja. Kalašnikov je pred sankcijami na ameriški trg prodal kar 90 odstotkov svojih proizvodov za civilni trg. Ruski koncern  je tako v ZDA lovsko in športno orožje, med drugim priljubljeno karabinko saiga (civilna izvedenka avtomatskega kalašnikova) za različne vrste streliva, pa tudi karabinke los, bars, sobolj in rekord, prav tako pa tudi lovsko orožje. Največji dele\ v ruskem izvozu pa so seveda imele civilne verzije avtomatske puške AK-47. Američani jih kupujejo za izpopolnjevanje svojih zbirk, le redko gredi z njimi v naravo, »da malo streljali«.

Logiko ameriških kupcev je najbolje opisal predsednik RWC Porc: »To lahko primerjate z vinom. Kaj razmišljate, ko vam pade na pamet vino: francoska vina. Tu je podobno, avtomatska puška AK-47 je najboljša, če prihaja iz Rusije, saj je izvirnik.«

Kar pa ni motilo ameriškega RWC, da ne bi začel lastne proizvodnje AK-47 po prepovedi uvoza izvirnika, kar dandanes na svetovnem trgu orožja ni nič nevsakdanjega. To počnejo namreč še v najmanj 20 državah v svetu, samo v ZDA pa je orožja, podobna kalašnikovu, izdelovalo 16 proizvajalcev iz 11 ameriških držav. Slogan ameriškega proizvajalca je avtomatska puška kalašnikov z napisom Made in USA – ruska tradicija / ameriška inovativnost«. Kaj na to porečejo lastniki avtorskih pravic v Rusiji? Bolj kot ne, upajo, da se bodo po ukinitvi sankcij uspešno vrnili na ameriški trg.

Koncern Kalašnikov naj bi nadomestil izgubo ameriškega trga s prodorom na številne manjše trge, med katerimi so afriške države, Bližnji vzhod, jugovzhodna Azija in Latinska Amerika. Samo za letos  napovedujejo za trikrat večjo vojaškega orožja, toda v prvi vrsti na račun obsežnih nakupov ruske vojske. Ko pa gre za izboljšano kakovost orožja, Koncern Kalašnikov meni, da bo takšna usmeritev v boju za svetovne trge vsekakor nujna. Po drugi strani pa je potrebno vedeti, da na ruskem trgu civilnega orožja domači proizvajalci vzamejo le 30 odstotka pogače…

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Forum

obisk letalskega salona MAKS 2015

Povezani članki