Turčija premestila raketne sisteme S-400 bližje Armeniji

by Urednik

ARMENIJA OBTOŽUJE TURČIJO VMEŠAVANJA V SPOPADE V GORSKEM KARABAHU

V času spopadov med Armenijo in Azerbajdžanom v Gorskem Karabahu je Turčija začela premeščati svoje nove raketne sisteme zračne obrambe S-400 v bližino turško-armenske meje, potem ko so Armenci obtožili Turčijo neposrednega sodelovanja v oboroženem spopadu.

Turške zračnoobrambne sisteme S-400, ki jih je Ankara od Rusije dobila v letu 2019, so opazili pri prevozu skozi mesto Samsun, verjetno v smeri črnomorskega mesta Sinopa, je poročal turški novinar Ragip Soylu. Ob tem je opozoril, da je Turška vojska nedavno objavile opozorilo, da bo zračni prostor nad Sinopom med 5. in 16. oktobrom zaprt za deset dni zaradi vojaških vaj.

Že pred tem je tiskovna agencija Turkish Minute poročala, da bodo sisteme S-400 oktobra preizkusili na strelišču Sinop, kjer bodo z njimi sestreljevali 10 različnih (zračnih) tarč. Vaje naj bi potekale pod neposrednim nadzorom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Turška vojska je v začetku avgusta s sistemi zračne obrambe S-400 sicer sodelovala v vojaških vajah, ki so jih izvajali skupaj z azerbajdžanskimi silami, blizu armenske meje. Manj kot dva meseca pozneje so izbruhnili spopadi in Armenija je že obtožila Turčijo, da Azerbajdžanu pomaga pri napadih na cilje, tudi civilne, v odcepljeni republiki Gorski Karabah. Armenija tudi trdi, da so sestrelili nekaj turških brezpilotnih letal. Turčija na drugi strani zanika vpletenost lastnih sil v konflikt in je Armenijo obtožila agresije na Azerbajdžan.

Na turška testiranja raketnih sistemov S-400 so se odzvali tudi Američani. Tiskovni predstavnik State Departmenta je dejal, da so ZDA seznanjene s turškimi načrti za preizkušanje sistemov in da še naprej odločno nasprotujejo turškemu nakupu sistema zračne obrambe S-400. Hkrati so “globoko zaskrbljeni” zaradi poročil, da si Turčija še naprej prizadeva za začetek uporabe S-400. Dodali so še, da je ameriška začasna izključitev Turčije iz programa F-35 kot odgovor na nakup S-400 nakazala resnost vprašanja.

 Pripravil: A. Knific, foto:

Povezani članki