V Adenskem zalivu trčili ladji Ameriške mornarice

by Urednik

TRČENJE AMERIŠKIH VOJAŠKIH LADIJ NA BLIŽNJEM VZHODU

V četrtek 20. novembra 2014 sta v Adenskem zalivu trčili dve oskrbovalni ladji Ameriške mornarice, pri tem pa utrpeli le manjše poškodbe, člani posadk pa so jo odnesli brez poškodb, so sporočili iz Ameriške mornarice.

V četrtek sta v zgodnjih jutranjih urah (5.26 h) v Adenskem morju,  področje Indijskega oceana med Jemnom na jugu Arabskega polotoka in Somalijo v Afriki, trčili ameriška vojaška logistična ladja za suhi tovor in strelivo USNS Amelia Earhart (T-AKE-6) razreda Lewis and Clark in tanker za gorivo USNS Walter S. Diehl (T-AO-193) razreda Henry J. Kaiser. Do trčenja je prišlo med izvajanjem oskrbe (verjetno z gorivom), ki so jo izvajali v času noči, saj je sonce vzšlo šele nekaj minut po 6.00 h uri.

Oskrbovalni vojaški ladji USNS Amelia Earhart in USNS Walter S. Diehl sta del Pacifiške flote Ameriške mornarice in plujeta z ladjevjem letalonosilke USS  Carl Vinson CVN-70 razreda nimitz. To je trenutno pod poveljstvom 5. flote Ameriške mornarice, ki ima svojo pomorsko bazo v Bahrajnu in je zadolžena za približno 2,5 milijona kvadratnih kilometrov morja v Perzijskem zalivu, Rdečem morju, Arabskem morju in delu Indijskega oceana.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki