V Indiji strmoglavilo vojaško šolsko ultralahko letalo Pipistrel virus SW80

by Urednik

V NESREČI UMRL PILOT INŠTRUKTOR, DVA KADETA POŠKODOVANA

Indijski mediji poročajo, da je v nesreči vojaškega šolskega ultralahkega letala Pipistrel virus SW80 umrl pilot Indijskih letalskih sil (IAF). Nesreča se je zgodila v indijski zvezni državi Pandžab (Punjab).

Vzroki za nesrečo še niso znani, v njej je umrl pilot – inštruktor, najverjetneje iz 3. letalske eskadrilje Nacionalnega kadetskega korpusa (NCC) iz Patiala, poškodovana pa sta bila tudi dva kadeta, ki so ju prepeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Indijski NCC je organizacija, ki pridobiva kadete iz šol in univerz za osnovno vojaško usposabljanje rokovanja z osebnim orožjem in sistemi ter urjenje. V svoji floti imajo okoli 110 ultralahkih letal Pipistrel virus SW80, ki veljajo za najbolj ekonomična motorna letala, ki dosegajo višje hitrosti. 300-kilogramsko letalo poganja motor s 80 KM in doseže največjo hitrost več kot 220 km/uro.

Indijsko obrambno ministrstvo je leta 2015 pri slovenskem podjetju Pipistrel kupilo 194 ultralahkih letal virus SW80 za usposabljanje mladih v Nacionalnem kadetskem korpusu (NCC) (skupaj 110 letal), za izvidniške naloge Indijske mornarice (12) in letalskih sil (72). Posel velja za izjemen uspeh Pipistrela, sploh ker je bil dosežen v Indiji, pregovorno zahtevni in neugodni državi za letalske posle – v prvi vrsti tudi letal za vojaške namene.

Pripravil: A. Knific, foto: Twitter ANI (Asian News International)

 

Povezani članki