V Katarju trk dveh trenažnih letal

by Urednik

SO V NESREČI UDELEŽENI TUDI HRVAŠKI PILOTI-INŠTRUKTORJI?

Po poročanju obrambnega ministrstva sta v Katarju 10. julija 2019 med vadbenim poletom trčili dve šolski vojaški letali, piloti so se katapultirali iz obeh letal in preživeli nesrečo.

Informacije iz Dohe so izredno skope – tako še ni znano, kateri letali sta trčili in na katerem območju sta strmoglavili. Prav tako ni znano, ali so bili v nesrečo udeleženi trije ali štirje piloti, kot tudi ne katere narodnosti – v Katarju namreč službuje tudi vsaj šest hrvaških pilotov inštruktorjev. Katarsko obrambno ministrstvo je na twitterju skromno sporočilo: “Med vadbenim poletom je prišlo do trčenja med dvema letaloma za usposabljanje, piloti so se rešili z uporabo katapultnega sedeža.”

Katarske letalske sile imajo v svoji floti 9 framcoskih  lovcev Dassault mirage 2000, 5 lovcev Dassault rafale (od 36 naročenih), pričakujejo pa tudi še ameriške lovce F-15E strike eagle (36 naročenih) in Eurofighter typhoon (24 naročenih). Za usposabljanje pilotov uporabljajo 3 dvosede lovce mirage 2000, 24 turbopropelerskih letal Pilatus PC-21 in 4 pakistanske turbopropelerske PAC super mushshak (še 4 naročeni). Pred meseci so naročili tudi 9 trenažnih/lahkih jurišnih /enomotornih reaktivnih) letal BAE hawk.

Naj spomnimo, da je ravno v Katar leta 2015 za odšlo šest pilotov inštruktorjev hrvaške vojaške akrobatske skupine Krila Oluje, ki so hrvaška letala Pilatus PC-9M ’’zamenjali’’ za sodobnejše katarske PC-21.

Pripravil: A. Knific

 

Povezani članki