VIDEO: Prvi posnetek ruskih helikopterjev Ka-52 v boju (v Siriji)

by Urednik

RUSKI HELIKOPTERJI KA-52 PODPIRAJO NAPREDOVANJE SIRSKE VOJSKE

Na spletu so objavili prvi posnetek ruskega jurišnega helikopterja Kamov Ka-52 aligator v boju – v ofenzivi Sirske vojske, ob podpori ruskih zračnih sil, proti ISIS-u v bližini mesta Al-Qaryatayn.

Sirska vojska je mesto Al-Qaryatayn, ki leži v osrednji Siriji, osvobodila 3. aprila 2016, veliko vlogo pri zmagi nad borci Islamske države (Daesh) pa so odigrali tudi ruski bojni helikopterji Ka-52 aligator. Posnetki prikazujejo vsaj 3 ruske helikopterje tega tipa, ki so raketirali sovražnikove cilje.

Ruska vojska je bojne helikopterje Kamov Ka-50 uporabila že med drugo rusko vojno v Čečeniji, kamor naj bi napotili več teh helikopterjev. Vsaj dva enosedežna Ka-50, iz katerega so razvili dvosedežno (pilota sedita drug ob drugem), sta s helikopterji Mi-24 tudi sodelovala pri napadih na čečenske borce. Ruska vojska je novejše Kamove Ka-52 aligator v boju testirala že v letu 2015, prav tako v Siriji. Spodnji videoposnetek je nastal konec marca ali v začetku aprila 2016 med ofenzivo Sirske vojske, ob podpori ruskih zračnih sil, v bližini mesta Al-Qaryatayn.

Ka-52 aligator (NATO: hokum-B) je namenjen uničevanju oklepne in neopklepne tehnike, žive sile na bojišču, pa tudi za uničevanje letečih ciljev. Helikopter doseže hitrost 350 km/h in se lahko povzpne do 5500 m nadmorske višine z najvišjo hitrostjo 10 m/s. Dolet helikopterja aligator je 520 km, prazen pa preleti tudi do 1000 km. Bojni helikopter Kamov Ka-52 aligator je dvoseda verzija helikopterja Ka-50, sedeža pa sta nameščena vzporedno, kar je neobičajno za jurišne – bojne helikopterje. Zaradi nekoliko spremenjene aerodinamike je Ka-52 nekoliko počasnejši, pa tudi poraba goriva je večja. Prav tako so morali na račun drugega člana posadke nekoliko zmanjšati količino goriva, oklepljenost je šibkejša, količino topovskega (30mm) streliva pa manjša (namesto 479 nabojev nosi Ka-52 le 240 nabojev).

Bojna helikopterja Kamov Ka-50 in Ka-52 sta edinstvena med helikopterji, saj imata katapultne sedeže. Postopek katapultiranja je zahtevnejši kot pri letalih, saj je eksploziv katapultnega sistema nameščen tudi v glavah obeh rotorjev (nasproti vrtečih), zato najprej odpadeta kraka rotorjev in šele zatem se sproži eksploziv v katapultnem sedežu s padalom ter izstreli pilota iz helikopterja.

Ruske letalske sile imajo v svoji oborožitvi do 30 helikopterjev Ka-50 in okoli 80 helikopterjev Ka-52. Več kot 50 helikopterjev tega tipa, nekaj tudi v mornariški različici za delovanje na amfibijskih ladjah razreda mistral, pa bo v prihodnjih letih dobila tudi Egiptovska vojska.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos,YouTube

VIDEO: Prvi posnetek ruskih helikopterjev Ka-52 v boju (v Siriji)

Povezani članki