Vojaška ladja Triglav bo sodelovala v dveh operacijah v Sredozemlju

by Urednik

LADJA TRIGLAV ŠE PRED NOVIM LETOM NA POMOČ AFRIŠKIM BEGUNCEM

Slovenski obrambni minister Jakič se je mudil v ZDA, kjer se je dogovoril za sodelovanje vojaške ladje Triglav pri reševanju afriških beguncev na jugu Italije in v operaciji UNIFIL v Libanonu.

Minister Jakič na delovnem obisku v ZDA

Minister za obrambo Roman Jakič se je od ponedeljka, 11. novembra, do srede, 13. novembra, mudil na delovnem obisku v ZDA, kjer je opravil več pogovorov s predstavniki ameriških oblasti in Organizacije združenih narodov (OZN), med drugim z gostiteljem sekretarjem za obrambo ZDA Chuckom Haglom in generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-moonom.

Ladja Triglav najprej v italijanske, nato še v libanonske vode

Minister Jakič je v pogovorih na sedežu OZN izpostavil tudi težave z begunci v več državah EU ter na ponavljajoče se tragične dogodke v Sredozemskem morju ob njihovem prehajanju iz območja severne Afrike v Evropo. Kot je povedal, se je slovenska vlada ob begunski problematiki odločila za proaktivni pristop v podporo najbolj izpostavljenim državam. Slovenija bo namreč v operacijo Italijanskih obrambnih in varnostnih sil Mare Nostrum v sredini decembra za obdobje meseca in pol napotila večnamensko ladjo Triglav iz sestave 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske (glej tudi novico Vojaška ladja Triglav na pomoč afriškim beguncem?). Minister Jakič je sogovornike seznanil tudi z načrtovano napotitvijo večnamenske vojaške ladje Triglav v pomorski del operacije Združenih narodov UNIFIL (MTF – Maritime Task Force) v vodah Libanona, kar naj bi se zgodilo v drugi polovici leta 2014 v sodelovanju z Nemško mornarico. Tako dobiva napovedana krstna napotitev ladje Triglav v mednarodne operacije vse konkretnejše okvire, o čemer smo že poročali v novici Ladja Triglav in bolnišnica ROLE-2 pred premiero.

Pomorska operacija UNIFIL

Pomorski del operacije UNIFIL je organiziran kot pomorska namenska skupina (MTF – Maritime Task Force) in v libanonskih vodah deluje od oktobra 2006, pri čemer podpira libanonsko mornarico pri nadzoru teritorialnih voda, varovanju obale in preprečevanju prevoza orožja ali sestavnih delov po morski poti v Libanon. To je sploh prva pomorska namenska skupina v zgodovini  mirovnih operacij OZN. Do sedaj so bile vodilne države UNIFIL MTF Nemčija, Italija, Francija, Belgija in Brazilija, ki trenutno poveljuje skupini od februarja 2013 dalje. V pomorski komponenti operacije UNIFIL je do sedaj sodelovalo 15 držav: Bangladeš, Brazilija, Bolgarija, Belgija, Danska, Francija, Nemčija, Grčija, Indonezija, Italija, Nizozemska, Norveška, Španija, Švedska in Turčija. UNIFIL MTF trenutno sestavljajo mornariške sile Bangladeša (dve ladji), Brazilije (ena ladja – poveljniška), Nemčije (dve ladji), Grčije, Indonezije in Turčije (po ena ladja). V videoposnetku si oglejte delovanje mednarodnih pomorskih sil UNIFIL MTF.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska, UNIFIL

Povezani članki