Vojaška ladja Triglav na pomoč afriškim beguncem?

by Urednik

OBRAMBNI MINISTER JAKIČ PONUDIL POMOČ ITALIJANSKEMU KOLEGU

V petek, 18. oktobra, se je obrambni minister Roman Jakič mudil v Rimu, kjer ga je na delovnem srečanju sprejel italijanski minister za obrambo Mario Maura, poleg tega je slovenski minister obiskal še Natovo obrambno akademijo (NATO Defence College – NDC), kjer ima Slovenija od nedavnega svojo predstavnico na položaju dekanje, in se sestal s slovensko poslanko v parlamentu Italijanske republike Tamaro Blažina.

Ministra sta pozornost namenila oceni in nadaljnjim možnostim dvostranskega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju, sodelovanju v mednarodnih operacijah in misijah, varnostni situaciji v regiji, obrambnim reformam ter načrtovanemu decembrskemu zasedanju predstavnikov Evropskega sveta.

Ministra sta se posvetila pereči temi afriških beguncev, ki skušajo po najkrajši morski poti preko Sredozemlja priti v Italijo in posledično Evropo, vendar se pogosto njihova prizadevanja končajo z brodolomi in tragedijami pred italijanskim otokom Lampedusa. Slovensko stališče je, da to ni le problem Italije, ampak se mora reševati v okviru Evropske unije, poleg tega je minister Jakič italijanskim oblastem predstavil predlog, da Slovenija pomaga Italiji pri reševanju prebežnikov z večnamensko vojaško ladjo Triglav, kar so sogovorniki sprejeli z odobravanjem. “Ladja Triglav bo za tovrstno misijo pripravljena v drugi polovici decembra,” je dejal Jakič. To bi lahko bila prva operacija za vojaško ladjo Triglav, medtem ko smo o prvotno načrtovani nameri za sodelovanje v operaciji UNIFIL na Bližnjem vzhodu že poročali: Ladja Triglav in bolnišnica ROLE-2 pred premiero.

Vojaška ladja Triglav na vaji v Črni Gori

Ladja Triglav na pomorski vaji v Črni gori

Sicer posadka na ladji Triglav z namenom doseganja končnih operativnih zmogljivosti izvaja usposabljanja v domačih in tujih vodah. Med 7. in 15. oktobrom je v Črni gori potekala bilateralna pomorska vaja “ADRIAN POOL 13”, na kateri so z večnamensko ladjo Triglav 11 sodelovali pripadniki 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske. Vaja je bila razdeljena na dva sklopa: vaja patruljnih plovil z bojnim streljanjem ter vaja postopkov odkrivanja in uničevanja neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS). Utrinki z vaje so objavljeni v fotogaleriji. Vsebina videa je reševanje afriških beguncev in pomoč italijanske obalne straže.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska, Vojska Črne gore

VIDEO: Reševanje afriških beguncev in pomoč italijanske obalne straže

Povezani članki