Grška obalna straža prestregla ladjo z orožjem na poti v Libijo

by Urednik

JE BILO UKRAJINSKO OROŽJE NAMENJENO LIBIJSKIM UPORNIKOM?

Grška obalna straža je v začetku septembra 2015 zasegla trgovsko ladjo Haddad 1 polno nezakonitega orožja, ki je bilo namenjeno militantnim skupinam v libijsko pristaniško mesto Misrata. Nezakonit tovor (orožje) je bil na ladjo naložen v turškem pristanišču Iskenderun, trgovsko ladjo pa so Grki zaustavili 20 navtičnih milj jugovzhodno od mesta Ierapetra na Kreti.

Na tovorni ladji Haddad 1, ki pluje pod bolivijsko zastavo, a je last podjetja s sedežem v Egiptu, na njej pa so bili mornarji iz Indije, Sirije in Egipta, je bilo 14 ladijskih kontejnerjev. V dveh izmed njih so ob odprtju za embalažo s pohištvom in telovadno opremo so odkrili več kot 5.000 karabink in skoraj 500.000 nabojev kalibra 9 mm.

Grška obalna straža, ki skrbi tudi za varnost in zaščito morskih meja, je dobila informacijo o morebitnem tihotapljenju orožja od ene od obveščevalnih služb. S patruljnim čolnom so trgovsko ladjo ustavili, nato pa jo je pregledala ekipa za posebne operacije.

Grški mediji poročajo, da naj bi ameriške nevladne organizacije med svojim raziskovanjem ugotovile, da je trgovska ladja  Haddad 1 del tihotapske mreže, ki prevaža orožje iz Ukrajine proti Siriji in Libiji. Grški varnostni organi so v zadnjih dveh letih odkrili več trgovskih ladij, ki so tihotapile orožje za ISIS v Libijo in sirijo.

V januarju 2013 so na ladji Alexandretta zasegli tri zabojnike polne orožja, v novembru 2013 pa so na ladji Nour-M našli 32 milijonov nabojev za kalašnikovke in protiletalsko orožje, ki je plulo proti Libiji.

V juniju 2014 so na ladji Valeria vlakna, ki se uporabljajo v proizvodnji neprebojnih jopičev. V decembru 2014 so na trgovski ladji Giorgia zasegli pošiljko maziv, ki je bila namenjena v Sirijo. V februarju 2015 pa so na ladji Tychy, ki je plula iz Turčije v Libijo, našli vojaška oklepna vozila.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki