Iran napovedal izdelavo kopije ameriškega UAV-ja RQ-170

by Urednik

IRAN Z AMERIŠKIM RQ- 170 SENTINEL DOBIL MOTOR 5. GENERACIJE

Potem ko je Iranu v decembru leta 2011 uspelo zajeti sofisticirano ameriško vohunsko brezpilotno letalo (UAV, drone) Locheed RQ-170 sentinel, so sedaj napovedali, da bodo izdelali kopijo ameriškega UAV-ja.
Letalnik RQ-170 je prišel v roke Irancem potem, ko je strmoglavil na iranskem ozemlju, kar je bilo zelo neprijetno za Washington, ki ga je zahteval nazaj – dobil pa ne. Iranci so ga ponosno razstavili na prostem (na sliki zgoraj).
Pred dnevi je poveljnik Iranskih letalskih sil Amir Ali Hajizadeh dejal, da je Iran z zajetim brezpilotnim letalnikom RQ-170 sentinel pridobil 35 let razvoja, predvsem pri pogonskih tehnologijah. Motor brezpilotnega letalnika RQ – 170 pripada peti generaciji, medtem ko so motorji iranskih brezpilotnih letal tretje generacije. Irancem je uspelo s procesom obratnega inženirstva pridobiti 35 let razvoja na tem področju.
Hajizadeh je še dodal, da bo domača različica ameriškega UAV-ja RQ- 170 poletela v bližnji prihodnosti.
Ves spomin in računalniški sistem za to letalo so dekodirani, novo brezpilotno letalo pa bo še boljše, hkrati pa so zajeti sistemi koristni tudi za druga področja pomembnih obrambnih dosežkov, je dodal poveljnik Iranske vojske Hosein Salami.
Iran je 4. decembra 2011 sporočil, da so iranske obrambne sile sestrelile ameriško brezpilotno letalo RQ – 170 s pomočjo prefinjenega kibernetskega napada. To je bila prva tovrstna izguba UAV-ja Ameriške vojske. Uradniki Združenih držav Amerike so iransko izgubo letala opisali kot korak nazaj in usodni udarec za program prikritih brezpilotnih letal.
Pripravil: A. K., foto: Military Photos
VIDEO SPODAJ: Iranski posnetki zajetega UAV-ja RQ-170

Povezani članki