Nadgradnja kopenskega robota LS3

by Urednik

ŠTIRINOŽNI KOPENSKI ROBOT “BIG DOG”

Septembra je ameriška Obrambna agencija za napredne raziskovalne projekte (DARPA-Defense Advanced Research Project Agency) podjetju Boston Dynamics podelila dodatnih 10 milijonov ameriških dolarjev za nadgradnjo prototipa oddelčnega podpornega sistema (LS3-Legged Squad Support System) oziroma štirinožnega kopenskega robota v širši javnosti bolj znanega pod vzdevkom big dog.

Dodatna finančna sredstva bodo namenjena v prvi vrsti povečanju robustnosti različice sistema imenovane alpha dog, kar pa bo nedvomno v prid tudi njegovi praktični (terenski) uporabnosti. Za razliko od dosedanjih zahtev povezanih z razvojem LS3, je tokrat DARPA izredno natančno opredelila, kaj si želi pri nadgrajenem sistemu. Poudarek je v prvi vrsti na višji zanesljivosti ter uporabnosti LS3, pri čemer se bodo strokovnjaki Boston Dynamicsa posvetili balistični zaščiti ključnih elementov robota pred izstrelki osebnega strelnega orožja teoretično do kalibra 12,7 mm (praktično pa verjetno precej manj če se ne bo želela preveč povečati masa sistema) ter znižanju hrupa pogona. Višja verjetnost preživetja LS3 v realnem (tudi bojnem) okolju uporabe je seveda izredno pomemben korak na poti dejanske uvedbe sistema v uporabo kopenskih enot oboroženih sil. Dosedanja terenska testiranja sistema so na eni strani pokazala, da je LS3 relativno dobro zaščiten (zavarovan) pred morebitnimi težavami v katerih se lahko znajde predvsem po »svoji krivdi« (trki z ovirami, padci na bolj strmem terenu…), na drugi strani pa so razkrila tudi še vedno občutljive (ranljive, šibke) točke posameznih ključnih elementov sistema med katerimi najbolj izstopajo kompleksni in še vedno dokaj dragi senzorji nameščeni na glavo robota ter hidravlični sistem robota.
Četudi LS3 ni primarno zasnovan za uporabo v bojnih operacijah, pa je nedvomno da se bo med svojo prihodnjo operativno uporabo znašel tudi v scenarijih v katerih bo posredno ali neposredno izpostavljen bojnemu delovanju nasprotnika. Glede na omenjeno seveda ne bi bilo dobro, da bi ga že ena natančno namerjena krogla ostrostrelca onemogočila uporabo sistema kot celote. Še toliko manj, ker naj bi po viziji LS3 imel vlogo logističnega podpornega elementa v pehotnem oddelku, ki bo prenašal zaloge enote (strelivo, vodo, hrano, baterije…) brez katerih si ni moč predstavljati ne avtonomnosti ne učinkovitosti enote med izvajanjem nalog. Ob zagotovitvi ustrezne stopnje balistične zaščite LS3, pa bodo omenjena dodatna finančna sredstva namenjena še zmanjšanju hrupa trenutnega pogona. Namreč med izvajanjem sodobnih bojnih in nebojnih nalog na terenu nobena enota vojske ne želi že na daleč s hrupom »najaviti« svojega prihoda na določeno območje. Glede, da je trenutni pogonski sistem še vedno preveč hrupen, se bodo strokovnjaki posvetili iskanju rešitev, ki bodo raven hrupa znižale na sprejemljivo raven, idealno pa bi bilo seveda hrup pogonskega sistema LS3 povsem odpraviti. Prvi korak v reševanju tega problema bo seveda izboljšanje akustične izolacije, bolj kompleksne rešitve pa predvidevajo tudi razvoj in uporabo naprednejših pogonskih sistem temelječih na uporabi gorivnih celic ter hibridnih motorjev. Boston Dynamics naj bi nadgrajeno izpopolnjeno različico LS3 po trenutnih načrtih predstavil DARPA do konca marca leta 2015.
VIDEO SPODAJ: Robot big dog

Pripravil: Drago Dakič Prelc, foto: Boston Dynamics/DARPA

Povezani članki