KRIZNA ŽARIŠČA: Se bo Turčija spopadla z Rusijo?

by Urednik

SE TURČIJA PRIPRAVLJA NA VOJAŠKO POSREDOVANJE V SIRIJI?

Rusko obrambno ministrstvo je pred dnevi v izjavi navedlo, da resno sumijo, da se Turčija pripravlja na vojaško intervencijo na ozemlju Sirije, kjer ruska vojaška letala v spopadih podpirajo Sirsko vojsko. Ti dvomi še bolj stopnjujejo zaostrovanje med Turčijo in Sirijo, vse pogosteje pa se zastavlja vprašanje o možnem vojaškem spopadu.

Uradni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva je predstavil posnetke, na katerih so zabeležene aktivnosti turških oboroženih sil na meji s Sirijo. Tako naj bi se po mnenju ruskega predstavnika izvajale priprave transportne infrastrukture pred samo intervencijo. Ankara je take in podobne obtožbe seveda zanikala, pri tem pa izjavila, da želi Moskva prikriti “svoje zločine v Siriji”  in da ima “Turčija pravico sprejemati vse ukrepe za zaščito svoje varnosti”.  Olja na ogenj pa je prilila Savdska Arabija, z izjavo o možni napotitvi svojih sil v Sirijo. Vse skupaj je pognalo nov val špekulacij, o tem ali lahko pričakujemo in ali se je še moč izogniti neposrednemu spopadu med Moskvo in Ankaro ter ali je spopad neizbežen.

Direktor ruskega Centra za orientalske raziskave Vladimir Avatkov ocenjuje položaj kot skrajno resen in zapleten. Po njegovem mnenju je konfrontacija med Rusijo in Turčijo neizbežna, verjetnost oboroženega spopada med državama pa je velika. Po njegovem mnenju je imela Turčija resne načrte v povezavi s Sirijo, vendar jih je ruska vojaška operacija preprečila. Ankari je zdaj preostalo le nekaj možnosti: najprej, da uvede kopenske sile Turške vojske v Siriji v sklopu koalicije, zatem da začne aktivneje pomagati sirski opoziciji, lahko pa da sploh ne ukrepa in le opazuje ter spremlja položaj in razvoj dogodkov, kar pa je malo verjetno. Po besedah Avatkova bodo Turki uporabili enega od prvih dveh scenarijev.

Turški politolog in strokovnjak analitičnega centra USAK Kerim Has za evro-azijska politična dogajanja pa na drugi strani bolj optimistično analizira položaj. Po njegovem mnenju verjetnost spopada ni tolikšna, za kar obstajata dva razloga. Prvi je v regionalnih tveganjih,  ki bi jim bile izpostavljeni ob e strani v spopadu, drugi pa je članstvo Turčije v zvezi Nato. Rusija naj bi namreč ne vstopila v spopad s Turčijo, ker zaradi Sirije ne bi tvegala spopada z zahodnim vojaško-političnim zavezništvom.

Kljub vsemu pa se analitika strinjata glede enega vprašanja: če je vojna med Rusijo in Turčijo neizbežna, potem se lahko dogaja samo na sirskem ozemlju. Ruski generalmajor Aleksander Kostjuhin, ki je dolga leta deloval v Turčiji in odlično pozna vojaki položaj v državi, menim da v primeru provokacije s turške strani Rusija ne bo izvedla napada na turško ozemlje, pač pa se bo omejila na delovanje v mejah Sirije. Če bi Turčija napadla ruske sile v Siriji, bi Rusija odgovorila  samo v Siriji, ne pa tudi na turškem ozemlju. Takšna verjetnost razvoja dogajanja pa seveda obstaja. Konkretno: največ je vse odvisno od tega, v kolikšni meri bo Nato podprl svojo članico.

Viktor Nadein-Rajevski iz Instituta za mednarodno gospodarstvo in mednarodne odnose – IMEMO – Ruske akademije znanosti pa zastavlja vprašanje, ali Turčija v primeru, da začne kopensko operacijo v Siriji, lahko podpre svoje sile tudi iz zraka. Po mnenju ruskega izvedenca bo Ankara kaj takega težko storila, brez podpore iz zraka pa vojaška intervencija v Siriji ne bo možna. Turški politolog Has pa nadalje meni, da turška vojska ni zainteresirana za kopensko operacijo v Siriji, kajti na severu bi lahko nastal kurdski koridor, kar bi ogrozilo ozemeljsko celovitost Turčije. Da pa bi to preprečile, izvajajo turške specialne enote na tem področju selektivne operacije, nikakor pa ne gre za obsežnejšo vojaško intervencijo v Siriji.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki