Rusija namesto letal Antonov An-70 rajši izbrala Iljušin Il-476

by Urednik

NADALJEVANJE PROJEKTA VOJAŠKEGA TRANSPORTNEGA LETALA AN-70 VPRAŠLJIVO

Rusija, ki je v ukrajinsko-ruski projekt vojaškega transportnega letala Antonov An-70 v preteklih dveh desetletjih vložila veliko sredstev, bo svoje vojake in opremo rajši prevažala z ruskim transportnim letalom Iljušin Il-476.

Kot kaže, je napovedana skupna rusko-ukrajinska proizvodnja štirimotornega transportnega turbopropelerskega letala An-70 ponovno vprašljiva. Rusko vojno letalstvo, ki zdaj uporablja za transport 115 srednjih strateških transporterjev Il-76, naj bi namreč favoriziralo novo, posodobljeno različico letala Il-76 z oznako Il-476. Slednjo so predstavili oktobra lani. V teh dneh je rusko obrambno ministrstvo podpisalo 140 milijard rubljev (3,5 milijarde evrov) vredno pogodbo po kateri bodo začeli financirati obnovo ruske vojaške transportne flote. V tej floti pa naj bi bila tudi srednja transportna letala An-70, naročena avgusta lani. Prav to naročilo je tudi spodbudilo zamisel o modernizaciji obstoječega transportnega letala Iljušin Il-76 v izvedenko Il-476, ki se je prelevil v resnega tekmeca. Proizvodnja Iljušinovega transporterja naj bi tekla v podjetju UAC Aviastar, ki je v državnem lastništvu, pravzaprav njegovi podružnici v Uljanovsku.

V teh dneh je tudi prišla novica, da bodo v Ruskem vojaškem letalstvu objavili sporočilo po katerem bi priporočili odstop od ukrajinsko-ruskega projekta transporterja Antonov An-70. Vzrok odpovedi naj bi bila večkratna odlaganja in težave projekta An-70. Tarča ruskih kritik naj bi bilo krilo tega letala, razvita že v osemdesetih letih v tovarni TAPO (Tashkent Aircraft Production Organization) v Uzbekistanskem Taškentu, ki je seveda ni več. Letalu očitajo še pomanjkljivosti pri sistemih za elektronsko krmiljenje in nasploh elektronski opremi letala.

Trup prvega An-70 iz novega projekta je bil zgrajen decembra lani v Ukrajini, medtem ko se dela na ruskem An-70 v Kazanu sploh še niso začela. Kar seveda povzroča skrbi naročnikom v Rusiji… .

Po pisanju kijevskega medija Kijev Post lani decembra naj bi ukrajinski proizvajalec Antonov pripravljal predlog ruski Združeni letalski korporaciji (UAC) o ustanovitvi skupnega podjetja za glavne projekte: proizvodnjo največjega transporterja na svetu An-124 ruslan, zatem manjšega dvomotornega turbopropelerskega potniškega letala An-140 (uporablja jih Iran!), in pa reaktivnega manjšega letala za regionalni potniški transport An-148 ter seveda vojaškega transportnega letala An-70.

Transportno letalo An-70

An-70 ima že kar dolgo, zapleteno in precej nesrečno zgodovino, saj so konceptualne študije začeli že leta 1979, zatem je leta 1991 usahnila državna subvencija (ne Rusija in ne Ukrajina takrat nista zmogli sredstev za razvoj), potem pa se je zgodila leta 1995 še nesreča s prototipnim letalom. Evropa se Antonovu tudi ni zgodila, kajti evropske vojske so se odločile za napovedanega A400M (ki ima tudi precejšnjo zamudo v razvoju in uvajanju v operativno rabo). Vse to pa kljub dejstvu, da je najštevilčnejši vojaški transporter C-130 hercules omejenih zmogljivosti – vsaj kar se tovora tiče, prepelje lahko na primer samo 20 t tovora, dandanes pa že vsak malce bolje zaščiten in oborožen osemkolesni oklepnik presega to omejitev.

Sicer je AN-70 kar za okoli 40 odstotkov cenejši od Airbus Militaryjevega A400M. Prepelje 35 – 47 t tovora na razdaljo 3000 do 5100 km s hitrostjo do 750 km/h. Prazen preleti kar 8000 km, za vzlet in pristanek pa potrebuje relativno kratko stezo: samo 600 m pri zmanjšanem tovoru na 20 t, pri polni obremenitvi8 pa potrebuje dober poldrugi km dolgo stezo. V tovorni del kabine gre skupaj do 300 vojakov, ob evakuaciji jih gre vanj 200, lahko pa tudi do 150 popolnoma opremljenih vojakov. Letalo A400 m lahko natovori do 37 t, ob tolikšnem tovoru pa preleti 3300 km.

Tako A400M kot An-70 precej prekašata zmogljivosti »dedka« C-130J, ki prepelje dobrih 20 t tovora. Je pa po drugi strani cena C-130J med 65 in 80 milijoni evrov, A400M velja 120 – 140 milijonov evrov, An-70 pa 72 – 86 milijonov evrov.

Načrtovani Iljušin Il-86 je štirimotorni transportni reaktivec – modernizirana izvedenka visokokrilnega Il-76. Pričakujejo, da bo imel nosilnost med 50 in 60 t, dolet pa skoraj tretjino večji od predhodnika Il76. Slednjega uporabljajo v kar 38 državah na svetu, zato proizvajalec upa, da bodo te države tudi morebitni novi kupci letala. Prototip naj bi po napovedih vzletel leta 2014, v operativni rabi pa bi bili Il-476 okoli leta 2020.

VIDEO: Polet Antonova An-70 na pariškem letalskem salonu leta 2013

Testni polet letala An-70 z dvoletno zamudo

1. oktober 2012

Nadgrajeno turbopropelersko taktično transportno letalo Antonov An-70 je po dveh letih zamude končno opravilo testni polet, so sporočili iz podjetja Antonov. 

32-minutni polet na mednarodnem airshowu v Ukrajini Aviasvit-XXI je bil uspešen in so ga imenovali za “glavni dogodek mitinga.” Testne polete so pred tem odlagali kar dve leti zaradi številnih tehničnih napak.

V Ukrajini zasnovan An-70, razvit skupaj z Rusijo, je imel dolgotrajne začetne težave, saj je en prototip imel nesrečo v 90-ih, drugi pa leta 2001 pri vzletu v Omsku. V preteklosti  je bilo veliko težav povezanih turbopropelerskimi motorji.

Podjetje Antonov je že prejelo naročilo za dve letali iz Ukrajinskega ministrstva za obrambo, pripravljajo pa tudi ponudbo za Rusijo. Rusija je od projekta odstopila leta 2006, ko je ruski poveljnik zračnih sil Vladimir Mikhailov izjavičl, da ni potrebe po letalu in bi raje imeli posodobljeno letalo IL-76, vendar se je kasneje Rusija ponovno pridružila programu.

Ruska vojska načrtuje nakup najmanj 60-ih letal An-70 do leta 2020, glede na njihov program nakupov za to desetletje.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki