ZDA so v boju proti ISIS-u prvič uporabile helikopterje AH-64 apache

by Urednik

JURIŠNI HELIKOPTERJI AH-64 PRVIČ V BOJU PROTI ISIS-U V IRAKU

Minuli vikend je Ameriška vojska prvič v boj proti pripadnikom Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS) poslala jurišne helikopterje AH-64 apache.

V soboto 4. oktobra so Američani prvič od začetka vojaškega posredovanja v Iraku za napade na ISIS uporabili tako bombnike, lovce kot tudi bojne helikopterje, s katerimi so izvedli 6 napadov, je sporočil predstavnik Centralnega poveljstva Ameriške vojske (CENTCOM). Vendar pa ni razkril števila jurišnih helikopterjev (AH-64 apache), ki so sodelovali v napadu, kot tudi ne katero orožje so uporabili in kje.

Iz Pentagona so že 1. Julija 2014 je sporočili, da so v Bagdad poslali neznano število jurišnih helikopterjev AH-64 apache, da bi zaščitili osebje veleposlaništev v vse bolj negotovem položaju, ko so se sunitski skrajneži naglo približevali v iraški prestolnici. Hkrati je Ameriška vojska v Bagdad pripeljala tudi večje število bojnih brezpilotnih letalnikov (UAV – unmanned aerial vehicle) RQ-7 shadow. Sicer ima Ameriška vojska nekaj jurišnih helikopterjev AH-64 apache tudi na obeh letalonosilkah, ki sta na območju Bližnjega zahoda (Perzijski zaliv).

Trenutno je v Iraku okoli 1.200 ameriških vojakov, (uradna) številka pa naj bi se v prihodnjih tednih še povzpela na približno 1.600. ZDA so medtem že napovedale prihod 216-ih pripadnikov poveljstva 1. pehotne enote, ki se bodo začeli uvajati do konca meseca. Ameriška vlada sicer ne razkriva finančnih podatkov o stroških operacij v Iraku in Afganistanu, vendar pa neodvisni ocenjevalci pravijo, da se strošek približuje 1 milijardi dolarjev od začetka junija 2014.

Pripravil: A. Knific, foto: US army

VIDEO: Ameriški helikopterji AH-64 apache med boji v Iraku leta 1991

Povezani članki