ZDA ukinile pomoč Egiptu

by Urednik

EGIPT OSTAL BREZ AMERIŠKIH LOVCEV F-16, HELIKOPTERJEV APACHE, TANKOV ABRAMS IN RAKET HARPOON

ZDA so včeraj sprejele odločitev, da Egiptu zmanjšajo pomoč, vredno milijone dolarjev, ki so namenjeni predvsem za orožje. Washington se je za ta ukrep odločil predvsem zaradi nestabilnih razmer v Egiptu, kjer sedanja oblast s silo zatira protestnike.

ZDA v zadnjem času namenile Egiptu vsako leto okoli 1,5 milijarde USD pomoči, predvsem v vojaški opremi. Po tej odločitvi bodo sedaj Američani zadržali helikopterje AH-64 apache (10 v vrednosti vsaj 500 milijonov USD), glavne bojne tanke M1A1 abrams (vsak 10 milijonov USD) in protiladijske rakete harpoon (20 v vrednosti 145 milijonov USD) namenjene Egiptovski vojski, vse dokler se situacija v Egiptu ne umiri. ZDA so konec poletja zadržale tudi dobavo lovcev F-16 (30 milijonov USD vsak) za Egiptovske letalske sile, o čemer smo že poročali v spodnji novici. Sedaj so zadržali tudi pomoč egiptovski vladi v višini 260 milijonov USD.

Oblasti v Egiptu zaenkrat še niso želel komentirati poteze ameriškega kongresa, je pa na drugi strani Izrael izrazil zaskrbljenost nad dogajanjem v Egiptu, kot tudi ta čas slabšim sodelovanjem ZDA z njihovo sosedo. Amerika je namreč nekakšen mediator v sporu med Izraelom in Egiptom.

Povezani članki