Air India dopolnjuje naročilo za 250 letal Airbus

by Urednik

NOVO VELIKO NAROČILO POTNIŠKIH LETAL

Letalo A350 je izbrano za preporod Air India pri potovanjih na dolge razdalje- Družina letal Airbus A320 bo temelj domače in regionalne flote Air India , ki bo pospešila svojo digitalno preobrazbo kot zagonska stranka za Core X3.

Air India je potrdila svoje naročilo za 250 letal Airbus in izbrala Airbusov vzdrževalni in digitalni paket, ki bo podpiral preobrazbo in strategijo rasti letalske družbe. Naročilo letal vključuje 140 ozkotrupnih letal A320neo in 70 ozkotrupnih letal A321neo ter 34 širokotrupnih A350-1000 in šest širokotrupnih letal A350-900.

Letalska družba je februarja 2023 podpisala pismo o nameri za nakup teh letal. Air India se bo prav tako oprli na Airbus, da bo pomagal zagotoviti najvišjo raven razpoložljivosti flote z integriranimi materialnimi rešitvami (IMS) Airbusove družbe Satair. Rešitev za vzdrževanje, ki jo nudi Airbus, bo zagotovila, da bo vsakič, ko bo letalska družba potrebovala rezervni ali potrošni del, takoj na voljo in da se zaloge samodejno polnijo. Na svoji poti transformacije in digitalizacije bo Air India začetni kupec Airbusovega Skywise Core X3, najnovejše in najnaprednejše platforme za letalsko analitiko. To ponovno dokazuje avantgardno sodelovanje med Airbusom in Air Indijo. Kupoprodajni pogodbi za letalo ter pisma o nameri za vzdrževanje in digitalne storitve sta bili podpisani na pariškem letalskem salonu 2023v prisotnosti N. Chandrasekarana, predsednika Tata Sons in Air India, Campbella Wilsona, izvršnega direktorja in direktorja Air India, Guillauma Fauryja, Airbusovefa  generalnega direktorja, Christian Schererja, glavnega komercialnega direktorja Airbusa in vodja mednarodnega oddelka ter Rémija Maillarda, predsednika in generalnwga direktorja Airbus Indija in Južna Azija.

Popolnoma novo letalo na dolge razdalje bo pomagalo sprostiti zadržani potencial indijskega trga prevozov na dolge razdalje, njegovo tehnologijo, doseg in prvovrstno udobje, ki omogoča nove proge in potniško izkušnjo z boljšo ekonomičnostjo in večjo trajnostjo. Poleg letal A350 bo flota družine A320 učinkovito in vsestransko sredstvo za nadaljnjo širitev in razogljičenje letalskih potovanj v Indiji – od domače, regionalne do mednarodne ravni. Dobave prvih A350-900 naj bi se začele pred koncem leta 2023.

A350 je najsodobnejše in najučinkovitejše širokotrupno letalo na svetu v kategoriji 300-410 sedežev. Čista zasnova letala A350 vključuje najsodobnejše tehnologije in aerodinamiko, ki zagotavlja neprimerljive standarde učinkovitosti in udobja. Motorji nove generacije in uporaba lahkih materialov zagotavljajo 25-odstotno prednost pri porabi goriva, operativnih stroških in emisijah ogljikovega dioksida (CO2) v primerjavi s konkurenčnimi letali prejšnje generacije.

Letalo ponuja potniško kabino s konfiguracijo treh razredov, ki je najtišja med vsemi širokotrupnimi letali z dvema prehodoma in nudi potnikom in posadki najbolj udobno izkušnjo letenja na dolge razdalje.

A321neo je član Airbusove najbolje prodajane ozkotrupne družine letal z enim prehodom družine A320 z najdaljšim trupom, ki udobno sprejme od 180 do 220 potnikov v tipični postavitvi v dva razreda in kar 244 v razporeditvi z večjo gostoto. A320neo je že postavil standarde kot najudobnejše letalo za kratke do srednje razdalje na svetu, ki običajno sprejme od 140 do 170 potnikov – z največjo zmogljivostjo do 180 potnikov. Njegova okoljska učinkovitost omogoča najmanj 20 odstotkov manjšo porabo goriva in emisije CO2 ter 50-odstotno zmanjšanje hrupa v primerjavi z letali prejšnje generacije.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki