Airbus A400M kot leteči tanker

by Urednik

NOVA RAZLIČICA TRANSPORTNEGA LETALA A400M

Airbus je uspešno opravil certifikacijska preizkušanja izvedenke letala A400M CHT za prečrpavanje goriva v zraku. Gre za korak bližje k pridobitvi potrebnih dovoljenj za uporabo letala kot letečega tankerja za oskrbo drugih letal z gorivom v zraku.

Postopek testiranja so proizvajalci transportne Airbuse A400 M izdelujejo v španskem delu tega letalskega konzorcija – bivši Casi) izvedli v tesnem sodelovanju s testnim centru španskih letalskih sil (CLAEX), ta faza pa je obsegala devet letov, med katerimi so v zraku prečrpali skupaj 90 t goriva, ‘’sprejeman’’ letala pa so bili španski lovci F-18 in pa drugo letalo A400M,ki je predstavljalo težko transportno letalo kot ‘’sprejemnika’’.  Pričakujejo, da bodo vsa potrebna dovoljenja in dokumentacija pripravljeni še v letošnjem letu, dopolnili pa jo bodo še s prečrpavanjem goriva v helikopterje in v nočnih razmerah.

Za taktična transportna letala Airbus A400M atlas v Evropi vlada kar veliko zanimanje- Nemčija je naročila 53 letal (25 dobavljenih), Francija 50 (14 dobavljenih), Španija 27 (4 dobavljeni), Velika Britanija 22 (20 dobavljenih), Turčija 10 (7 dobavljenih), Belgija 7, Luksenburg 1. Kupce pa so našli tudi v Aziji – Malezija je naročila 4 letala (vsa dobavljena), Indonezija pa 5 letal

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus

Povezani članki