Airbus dostavil svoj prvi A220 sestavljen v ZDA

by Urednik

PRVO POTNIŠKO LETALO A220 IZ TOVARNE V ALABAMI

Podjetja Mobile v Alabami je dostavilo prvo letalo Airbus A220, ki so ga sestavili v ZDA, in tako poudarilo Airbusovo vlogo globalnega proizvajalca letal ter s tem naznanili prihod nove dobe v proizvodnji njihovih letal v ZDA. Letalo je bilo dostavljeno ameriški letalski družbi Delta Air Lines.

»Dobava prvega A220-300, zgrajenega v ZDA, je zgodovinski trenutek, ki poudarja naraščajoči industrijski odtis Airbusa v Severni Ameriki in nas vse navdaja z  izjemnim ponosom,” je ob tem izjavil C. Jeffrey Knittel, predsednik in izvršni direktor Airbus Americas, Inc. »Nestrpno pričakujemo potnike, ki so navdušeni nad izkušnjami potovanja na krovu tega povsem novega A220-300,  s ponosom izdelanega v Mobileu v Alabami.«

Do tega zgodovinskega trenutka se je zvrstilo več mejnikov: od prodora končne montažne linije Mobile A220 januarja 2019, do uradnega začetka proizvodnje A220 avgusta 2019 in krstnega leta tega letala junija so ekipe A220 v Mirabelu (Quebec v Kanadi, kjer je nekdanji kanadski Bombardier razvil ta model letala pod oznako serija C) in Mobile tesno sodelovale pri oblikovanju proizvodnja A220 v ZDA in bili uspešni, kar ima v sedanjem katastrofalnem času za celotno letalsko industrijo – tako proizvajalce letal kot prevoznike – še poseben pomen.

»Dobava prvega Airbusovega letala, sestavljenega iz ZDA, kupcu s sedežem v ZDA je resnično lahko v ponos programu A220,« je izjavilPhilippe Balducchi, vodja programa A220. »Ta dobava je prva izmed številnih, ki bodo sledile, in kaže močan duh sodelovanja med skupinami v programu A220 po vsem svetu.«

Do danes se je približno 400 ameriških delavcev usposobilo za proizvodnjo A220 – nekateri v Mirabelu v Quebecu v Kanadi, kjer je programski del A220 in primarna končna montažna linija. Pred letom dni pa je prva produkcijska ekipa A220 iz ZDA, ki jo sestavljajo izkušeni in novi člani ekipe, začela sestavljati A220 v Mobile.

Delta Air Lines je trenutno največji kupec A220 s skupaj naročenimi  95 letali A220 in bo prvi operater A220 v Ameriki, upravljal pa bo modela letal A220-100 in A220-300.

Z uporabo najnovejših tehnologij je A220 najtišje, najčistejše in okolju najbolj prijazno letalo v svoji kategoriji. A220 ima 50% manjši odtis hrupa v primerjavi z letali prejšnje generacije, 25% nižjo porabo goriva na sedež in 50% nižje emisije NOx od industrijskih standardov. A220 je odlično letalo za prevoz potnikov na bližnja letališča in večja letalska vozlišča. Letalo krasi čista oblika, poleg tega pa A220 ponuja neprekosljivo operativno učinkovitost in 25% nižje obratovalne stroške na sedež v primerjavi z letali prejšnje generacije.

Od konca septembra 2020 je bilo 123 letal A220 dobavljenih sedmim operaterjem, ki letijo po linijah v Aziji, Ameriki, Evropi in Afriki, kar dokazuje veliko vsestranskost zadnjega člana družine Airbusovih potniških letal.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus

Povezani članki