Ameriška letala prvič napadla ISIS v Siriji

by Urednik

AMERIŠKO VOJAŠKO POSREDOVANJE SE JE RAZŠIRILO NA SIRIJO

ZDA in zavezniki, vključno z arabskimi narodi, so v ponedeljek 22. septembra 2014 začeli s prvimi zračnimi napadi na pripadnike militantne skupine ISIS v Siriji, so sporočili iz Pentagona. V zračnih napadih so uporabili lovske bombnike, kot tudi rakete BGM-109 tomahawk, ki so jih izstrelili iz plovil Ameriške mornarice, je sporočil tiskovni predstavnik admiral John Kirby. ZDA so, skupaj s koalicijskimi silami, tako v ponedeljek razširile vojaško posredovanje še na Sirijo, od koder poročajo o krvavem izživljanju nad civilisti, zaradi česar predvsem Kurdi bežijo proti Turčiji.

Ameriške koalicijske sile,vojaška  letala ZDA in Francije, so od začetka posredovanja  v Iraku od avgusta 2014 izvedle že več kot  200 zračnih napadov. Francoske letalske sile so se z lovci rafale pridružile Ameriškim v bojnih misijah v petek (19.9.2014), medtem ko se Avstralske letalske sile z letali F/A-18 že pripravljajo na bojne naloge.

Poročila ameriških medijev pravijo, da so z ZDA v napadu sodelovali Bahrajn, Jordanija, Katar, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati. Od teh držav je le Jordanija potrdila, da je sodeloval, vendar pa ni razkrila podrobnosti o njihovi vlogi.

Položaji ISIS-a

Sirska oblast s predsednikom Bašarjem al Assadom formalno ni pristala na zračne napade na ozemlju svoje države, vendar pa je bila o njih predhodno obveščena. ZDA zaenkrat še nočejo razkriti podrobnosti posredovanj v Siriji. So pa ameriški obveščevalci več tednov pridobivali podatke o položajih skupine Islamska država v Iraku in Siriji (ISIS), kot tudi njihovo zračno obrambo v Siriji, kjer so minuli teden sestrelili prvo vojaško letalo. Šlo je za jurišno letalo L-39 Sirskih letalskih sil v bližini mesta Raqqa, ki velja za glavno mesto Islamske države.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki