Ameriška mornarica proti UAV-jem z raketami mini spike

by Urednik

NOVE VODENE RAKETE ZA UNIČEVANJE BREZPILOTNIH LETAL

Orožarski strokovnjaki iz Centra za orožje Vojne mornarice ZDA so pred nedavnim testirali zmogljivosti vodene rakete mini spike, namenjene za uničevanje brezpilotnih letalnikov (UAV) med letom.

Miniaturni spike, lahko natančno vodeno raketo, so uporabili za testiranja v decembru v China Lakeu v Kaliforniji. Dve raketi sta prikazali zmogljivosti v Vojni mornarici ZDA zasnovanega raketnega orožja za sestrelitev brezpilotnega letalnika z eno samo izstreljeno raketo. V prvem poskusu je spike skorajda zadel letalnik in eksplodiral v bližini, v drugem poskusu pa raketa neposredno zadela cilj.

Raketo so pred izstrelitvijo pritrdili na radarsko vodeni izstrelitveni sklop na kardanski osi, ki je ’vzdrževal stik’ s ciljem v vidnem območju rakete. Tej je potem sledil operater, odkril cilj, ga zasledoval in končno uničil z raketo.

Projekt mini spikea za uničevanje brezpilotnikov (UAV) in tudi daljinsko vodenih plovil brez posadke so začeli v letu 2013, izraelsko projektno moštvo spikea pa je sodelovalo v razvoju z Oborožitvenim raziskovalnim, razvojnim in inženirskim centrom kopenske vojske ZDA (ARDEC). Ameriška kopenska vojska je načrtovala eksplozijo rakete v bližini brezpilotnika ali ob kontaktu z njim. V decembru istega leta so opravili dva preizkusa, v prvem je spike eksplodiral v bližini brezpilotnika, v drugem pa ob stiku z njim, v obeh primerih pa sta bila brezpilotnika uničena.

Projektni inženirji so nadaljevali z izboljšavami – predvsem nadzorne enote – v želji, da bi bilo izstreljevanje varnejše, posodobili so algoritem za izboljšanje končne zmogljivosti in stremeli k učinkovitejšemu in cenejšemu sistemu z enako učinkovitostjo.

Z oznako prednje miniaturno – naprej izstreljeno strelivo so spikea razvijali v okviru majhne inženirske ekipe v China Lakeu s ciljem pridobiti cenovno dostopno in učinkovito orožje za uničevanje nevarnosti, ki jih z običajnimi orožji niso kos. Eno takšnih področij je tudi naraščajoča nevarnost pred napadov rojev majhnih napadalnih brezposadkovnih (morskih) plovil, ki jih pogosto označujejo kot lahke priobalne čolne (FIAC). Mini spike bi bil lahko dobro orožje v obrambi pred takšno taktiko napadov, s to raketo so že zabeležili direktne zadetke  gibljivih napadalnih čolnov na  poligonu Centra za orožje ameriške mornarice Poun Mogu.

Pripravil: B. Knific, foto: US Navy

Povezani članki