Ameriška vojska izbrala nemške ostrostrelke Heckler & Koch G28E

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA SE JE ODLOČILA ZA NEMŠKE OSTROSTRELSKE PUŠKE H&K

Nemški orožar Heckler & Koch je bil izbran na natečaju Kopenske vojske ZDA (US Army) za dobavo kompaktnega polavtomatskega ostrostrelnega sistema Compact Semi-Automatic Sniper System (CSASS). Vrednost naročila bo predvidoma 44,5 milijona dolarjev.

Na natečaju je ameriški poddobavitelj nemškega proizvajalca orožja H&K premagal druge proizvajalce ostrostrelnih pušk z ostrostrelno puško Heckler & Koch G28 E (Gewehr-28 E) z vgrajenim OSS dušilcem poka. Ostrostrelka za Američane je zasnovana na podlagi nemške ostrostrelne puške G28 Designated Marksman Rifle. H&K G28 je razvojna različica tekmovalne puške MR308 (znane tudi kot Distinguished Match Rifle – DMR762). H&K G-28 so razvili za nemški Bundeswehr, kot osnova za ta ostrostrelni sistem jim je služila avtomatska puška HK 417 v kalibru 7,62 mm. Na puški je vgrajena lahka osemkotna letev (KeyMod) s sedmimi pozicijami  za  vpetje različnih kosov opreme – dodatkov (svetilk, namerilnikov, označevalnikov ipd.).

V Kopenski vojski ZDA bo G28 E zamenjala ostrostrelke M110 SASS (Semi-Automatic Sniper System) 7,62 mm. Z podpisom pogodbe 31. marca, jih je Kopenska vojska ZDA bo nabavila skupaj 3643. Kot so zapisali v pojasnilu odločitve, je CSASS primernejši sistem za opravljanje širokega spektra nalog kot obstoječe puške M110. Nova puška je lažja, bolj zanesljiva, natančnejša, ima izpopolnjeno optiko, zmanjšan odsun, opremljena je s priročno letvijo za pritrditev različnih namerilnih in drugih naprav, teleskopskim kopitom itd.

Eden od poglavitnih ciljev nove ameriške nabave je oborožiti ostrostrelce s puško, ki ne odstopa in je nasprotnik ne prepozna kot ostrostrelno orožje. Značilnost obstoječe ostrostrelke Knight Armament Company M110 je bila prav v dejstvu, da je bila skupaj z dušilcem 13 palcev (33 cm) daljša od puške M4. V začetku so se Američani obvezali za minimalni nakup 30 pušk, ki jih bodo uporabili v dveletnem kvalifikacijskem preizkušanju.

S tem sta nemški proizvajalec Heckler & Koch in Operator Suppress Systems (izdelovalec dušilca poka) v natečaju za kompaktno polavtomatsko ostrostrelno puško G28 E z vgrajenim izvirnim OSS dušilcem poka (brez notranjih pregrad za ustavljanje plinov) premagala dolgoletna tekmeca Fabrique National (FN) in proizvajalca predhodne puške SASS Knight’s Armamant Company (M110). Hkrati je to prvič, da je podjetje OSS – proizvajalec dušilca poka – vključen v realizacijo kakšnega zajetnejšega vojaškega naročila. Po ocenah številnih strokovnjakov izvirni OSS dušilec poka, poleg izboljšane osnovne funkcije, tudi v precejšnji meri zmanjšuje trzaj orožja pri strelu.

Pripravil: M. Vukčević, foto: Military Forum

Sodobne vojaške puške - posebna izdaja revija Obramba

Povezani članki