Ameriška vojska naročila 36 brezpilotnih letal RQ-7B shadow block III

by Urednik

NOVI IZVIDNIŠKI BREZPILOTNIKI ZA AMERIŠKO KOPENSKO VOJSKO

Ameriška vojska (US Army) je s podjetjem Textron Systems podpisala pogodbo v višini 66 milijonov dolarjev za dobavo 36 izvidniških brezpilotnih letalskih sistemov (UAS) RQ-7B shadow v najnovejši konfiguraciji block III in hkrati tudi inženirske storitve za nadaljnjo uporabo ter podporo teh letalnikov.

Brezpilotni letalnik RQ-7B shadow block III je nadgrajena različica predhodnih letalnikov shadow in vključuje izboljšave zasnove, kar omogoča večjo razpoložljivost za delovanje v neugodnih vremenskih razmerah. Block III ima tudi najnovejši dnevni in nočni video sistem visoke ločljivosti, povečano moč in zanesljivost motorja z zmanjšanim zvočnim podpisom, napredne komunikacijske sisteme in izboljšan sistem za delovanje skupaj s helikopterji AH-64 apache.

 Oddaja naročila sledi operativnim preizkusom novega sistema RQ-7B shadow block III v začetku letošnjega leta s strani Ameriške kopenske vojske. Operaterji so pri simulaciji realnih razmer na bojišču z njimi opravili skoraj 500 ur letenja, pri tem preizkusili operacije izvidovanja, iskanja in določanja ciljev za helikopterje apache.

Pripravil: A. Knific, foto: Textron System

 

Povezani članki