Ameriške rakete bodo še naprej poganjali ruski motorji

by Urednik

RUSI BODO PONOVNO IZDELOVALI RAKETNE MOTORJE NK-33 ZA ZDA

Ameriške letalske sile (USAF) naj bi preučevale možnost licenčne izdelave ruskih raketnih motorjev RD-180, ki poganjajo Nasine vesoljske rakete atlas 5, poroča ameriški tednik Space News. V Rusiji pa so se odločali o tem, ali podaljšajo dovoljenje za izvoz ruskih raketnih motorjev NK-33 v ZDA, kjer jih uporabljajo za pogon satelitskih nosilnih raket  antares.

O možnostih za ameriški nakup licence za ruske raketne motorje RD-180 je za medije spregovoril poveljnik vesoljskih sil pri USAF general Shelton.

Motorje RD-180 so razvili ruski znanstveniki v podjetju Energomash, v ZDA pa jih za vesoljske rakete atlas 5 dobavlja skupno ameriško-rusko podjetje  RD Amross. Sedanja pogodba z ZDA o dobavi raketnih motorjev  RD-180 je sklenjena do konca leta 2018.

Po mnenju direktorja RD- Amros Billa Parsonsona bi možnost sestavljanja motorjev RD-180 v Združenih državah Amerike po  licenci povečalo stroške za 50 odstotkov. Vendar je William Shelton skeptičen glede takih ocen: “Seveda obstajajo ljudje, ki so motivirani z lastnimi koristmi, ki vodijo do nastanka takih izjav.” Ob tem je poveljnik ameriških vesoljskih sil dejal,  da jih ne moti zanesljivost dobavitelj motorjev, temveč se želijo zavarovati za prihodnost.

Ruski raketni motor RD-180

Na drugi strani severne poloble pa je ruski Varnostni svet dovolil nadaljevanje izvoza raketnih motorjev NK-33 na tekoče gorivo za satelitskih nosilnih raket  antares. Ta odločitev ruskega Varnostnega sveta se je pričakovala že od jeseni 2013, sklenjena pa je bila na seji sredi februarja 2014.

Rusija že od leta 1996 v ZDA izvaža motorje RD-180, ki se uporabljajo v raketah atlas 5 s katerimi ponesejo v orbito tudi vojaške satelite. Zato so bili člani ruskega zunanjega ministrstva (neuradno) proti podaljšanju dobave motorjev NK-33. Vendar so se za izvoz zavzeli na obrambnem ministrstvu, posredoval pa je tudi podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, ki je pozval k obnovitvi dobave motorjev NK-33.  Tudi ruska vesoljska agencija Roscosmos je bila zainteresirana za prodajo motorjev Američanom, saj bi to zagotovilo ponoven zagon proizvodnje teh motorjev, katerega strošek je ocenjen na milijardo rubljev (27 milijonov dolarjev).

Ruski raketni motor NK-33

Roscosmos bo motorje uporabil v svojih raketah soyuz-2.1v, Američanom pa naj bi zagotovili vsaj 20 motorjev NK-33. Te so v Ameriko začeli izvažati sredi 90-ih let, potem ko jih je nekaj deset ostalo po koncu sovjetskega lunarnega raketnega programa H-1. ZDA so takrat za vsak motor NK-33 plačale 1 milijon dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedija, Nasa

Povezani članki