Ameriški raketni napad na letalsko bazo Sirske vojske

by Urednik

NAPAD S TOMAHAWKI – AKCIJA ODVRAČANJA PRED UPORABO KEMIČNEGA OROŽJA

Američani so v petek (7.4.2017) v jutranjih urah napadli sirsko letalsko bazo Shayrat z manevrirnimi izstrelki tomahawk, izstreljenimi z ladij v Sredozemlju, v prepričanju, da so s tega letališča vzletali sirski lovski bombniki v smrtonosne napade na civilno prebivalstvo s kemičnim  orožjem (sarin). Takšna je bila obrazložitev visokega častnika na kratkem srečanju z novinarjem v Pentagonu.

Ameriška akcija je bila, po njegovi razlagi, namenjena odvračanju sirskega režima od uporabe kemičnega orožja, saj je takšno dejanje nesprejemljivo. Po navedbah Pentagona  naj bi bilo v štirih napadih na Khan Sheikhoun v Siriji stotine mrtvih in/ali ranjenih. Visoka častnika Pentagona, ki sta reporterjem in novinarjem predstavljala dogodke, sta zatrdila, da so Sirci izvedli napade s kemičnim orožjem prav z letališča Shayrat, ki so ga Američani potem napadli z raketami BGM-109 tomahawk. Kot sta še zatrdila, je bil napad ‘’proporcionalen’’ odgovor za napad s kemičnim orožjem. Omenjeno letališče je na izoliranem območju, zato so se z  napadom izognili morebitnim civilnim žrtvam.

Kot so sporočili, s tega letališča delujejo tako sirska kot ruska bojna letala, ZDA pa so o tem Rusijo pred napadom obvestile, da bi se izognili napačnim interpretacijam. Američani so izstrelili 59 manevrirnih ladijskih raket tomahawk, vsaka pa je zadela enega od ciljev na letališču. V napadu je bilo uničenih 20 bojnih letal, uničeni pa med drugim tudi protiletalski raketni sistemi zemlja-zrak, hangarji in zaklonilniki.

Nekaj časa po napadu s kemičnim orožjem, je nad lokalno bolnišnico, v katero so prejeli ranjene po napadu s kemičnim orožjem, preletavalo brezpilotno letalo ‘’bodisi režimski (sirski) ali ruski’’, pet ur kasneje pa se je brezpilotnik vrnil in napadel bolnišnico z razstrelivom. Kot poročajo Američani, je bila cilj napada nedvoumno bolnica, predstavnika Pentagona pa sta izjavila, da ZDA tudi zanima, kdo je bil napadalec in zakaj je napadel bolnico.

Rusi naj bi po mnenju ameriških visokih častnikov, predstavnikov Pentagona, najmanj ’’opustili nadzor’’ nad Sirci. Moskva je namreč po podobnem dogodku leta 2013 zagotovila, da bo odstranila in uničila sirske zmogljivosti s kemičnim orožjem. Američani zbirajo informacije o vseh okoliščinah, ne morejo pa z gotovostjo trditi, ali so bili v kemični napad na civilno prebivalstvo na območju, ki je pod nadzorom pozicijskih sirskih sil,  vpleteni tudi Rusi.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki